A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, amely idén immár hetedik alkalommal valósul meg. A kezdeményezéshez a Csongrád Megyei Kormányhivatal 100 önkéntessel társul, akik Szegeden, öt helyszínen gyűjtik majd holnap a szemetet. Ezzel az akcióval veszi kezdetét a szervezet több, mint egy hónapon át tartó rendezvénysorozata, amely a környezet és természetvédelem ügyére irányítja rá a figyelmet.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal elkötelezett a környezet- és természetvédelem iránt, ezért az idén megrendezendő TeSzedd! akcióban szervező és résztvevő szerepet vállal szűkebb környezetünk megtisztítása érdekében. A munkatársak által megtisztítandó szegedi helyszínek kiválasztását a Szeged Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya munkatársainak felderítő munkája előzte meg, amelynek eredményeképpen öt területtel regisztráltak az akció honlapján. Ezek az alábbiak:

  • Újszeged, Torontál tér, ártér, kaland park és környéke
  • Újszeged, Kállay liget
  • Vadaspark környéke, a hátsó parkoló mellett
  • Csavar sor, sétáló övezet
  • Szövetkezeti út, MÁV terület mentén.

A kijelölt helyszíneken a Kormányhivatal 100 munkatársa fogja önkéntesen szedni a szemetet, ezzel is hozzájárulva a város tisztábbá, élhetőbbé tételéhez.

Holnap, szeptember 15-én reggel 9 órakor a Csavar sor és az Acél utca sarkán várja a sajtó munkatársait dr. Holubán Csilla, a Szeged Járási Hivatal vezetője, ahol beszámol a szervezet szerepvállalásáról ezzel együtt tájékoztatást ad az Állatok Világnapja, a Földünkért világnap és az Éghajlatvédelmi világnap alkalmából szervezett kormányhivatali programokról.

Háttér:

Önkéntesen a tiszta Magyarországért – ezzel a mottóval indította útjára 2011-ben a Földművelésügyi Minisztérium a TeSzedd! akciót, a környezetvédelmi kezdeményezés egyre nagyobb méreteket öltött a csatlakozó települések és csoportok számát illetően.

Hazánk 2013-ban csatlakozott az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjához, az European Week for Waste Reduction, azaz EWWR (magyarul Európai Hulladékcsökkentési Hét) elnevezésű, négy éves projekt részben európai uniós finanszírozással (LIFE+ forráskeret) valósul meg. A lényege, hogy a csatlakozó országok egy egész héten át a hulladék keletkezésének megelőzése, az újrafelhasználás és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára irányítják rá a lakosság figyelmét, különféle kreatív programok keretében.

„Let’s Clean Up Europe!” szemétszedési akció az EWWR egyik alprojektje, amelyet 2014-től kezdve – négy éven át, minden évben – Európa-szerte megszerveznek. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott hazánk is, az immár hagyományos és ezzel nemzetközivé váló TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióval.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)