Sikeresen hatástalanították a bombát: a lakók visszatérhetnek otthonaikba. A robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják. A robbanótest hatástalanítása és a lezárás több mint 3,5 órán át tartott, mintegy 700 embernek kellett a kiürítés miatt elhagynia otthonát.

###2019.07.13 11:50### Sikeresen hatástalanították a bombát: a lakók visszatérhetnek otthonaikba

A honvédség tűzszerészei sikeresen kiszerelték a  gyújtószerkezetet. A robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják és később kontrollált körülmények között fogják megsemmisíteni.

Megtörtént a lezárt utcák feloldása és megindult a forgalom, a lakók visszatérhetnek a lakóhelyeikre. A robbanótest hatástalanítása és a lezárás több mint 3,5 órán át tartott, mintegy 700 embernek kellett a kiürítés miatt elhagynia otthonát.

Rákospalota-Újpest vasútállomáson megindult a vonatforgalom. Már nem kell pótlóbuszokra átszállni a szobi vonalon. A Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon szombat kora délután még 10-20 perccel hosszabb menetidőkre lehet számítani.

A veresegyházi vonalon pályakarbantartás miatt július 15-ig továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat Rákospalota-Újpest és Veresegyház között. További részletek itt.

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, valamint a műveletben résztvevő társszervezetek köszönik a lakosság türelmét!


###2019.07.13 11:00### Megkezdődött a teljes területzár

A Rákospalota-Újpest vasútállomás környékét lezárták, az érintett területet a lakosság elhagyta, oda nem lehet bemenni sem autóval, sem gyalogosan. A rendőrök a lezárás utolsó mozzanatait végzik, hamarosan ők is elhagyják a területet, majd átadják a Honvédség tűzszerészeinek a helyszínt, akik megkezdik a robbanótest hatástalanítását.

###2019.07.13. 09:10###  Megkezdődött a kiürítés Rákospalota-Újpestnél a világháborús bombák hatástalanítása miatt

Megkezdődött a kiürítés, a műveletbe bevont területen mostantól részleges területzár van érvényben, így a területre bemenni már nem lehet, azt csak elhagyni lehet. A MÁV Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonalán jelenleg még közlekednek a vonatok, azonban Rákospalota-Újpest állomáson megállás nélkül áthaladnak. A hatástalanítás megkezdésétől kezdve szünetel majd a vasúti közlekedés, és pótlóbuszok szállítják az utasokat. A művelet idején a 12-es és 14-es villamosok Újpest-központ és Káposztásmegyer, illetve Rákospalota közötti szakaszán nem járnak majd, az 96-os és 121-es jelzésű buszok pedig a lezárt területet elkerülik.

###

Szombat délelőtt hatástalanítják a Magyar Honvédség tűzszerészei a budapesti Rákospalota-Újpest vasútállomásnál megtalált második világháborús bombát, emiatt a rendőrség közel 200 m sugarú körben a IV. és XV. kerület érintett részeit kiüríti, valamint a hatástalanítás idejére a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon is szünetel majd a vonatközlekedés.

100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátot tártak fel a Rákospalota-Újpest vasútállomás felújítási munkálatai során szerdán. A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei 2019. július 13-án, szombat délelőtt várhatóan 9-13 óra között hajtják végre. A művelet idejére a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében a területi adottságoktól függően mintegy 200 méter sugarú körben a BRFK kiürítést rendelt el. Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb szombat délelőtt 9 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. Az érintett lakosság számára a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadó helyet jelölt ki: a IV. kerületben a Újpesti Szigeti József Utca Általános Iskolát, a XV. kerületiben pedig a REAC sportpályát (1151 Budapest, Széchenyi tér 8.-10), valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgásukban korlátozottak szállításáról és felügyeletéről is gondoskodnak.

A bomba hatástalanítása idején, szombaton várhatóan 9-től 13 óráig a MÁV Budapest–Vác–Szob és a  Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonalán korlátozzák a vonatközlekedést, a hatósági intézkedés ideje alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat. A művelet idején szünetel a villamosforgalom a 12-es és 14-es villamosok Újpest-központ és Káposztásmegyer, illetve Rákospalota közötti szakaszán, az érintett buszjáratok (96-os és 121-es) a lezárt területet elkerülik. A művelet megkezdéséig a közösségi közlekedés zavartalan.

A kiürítés a IV. és XV. kerületekben összesen mintegy 700 embert érint. A rendőrség munkatársai a kiürítési területen található háztartásokat felkeresik, a lakosságot tájékoztatják, illetve a postaládákba tájékoztatókat helyeznek el.

IV. kerületi tájékoztató a lakosság részére

XV. kerületi tájékoztató a lakosság részére

MÁV információk (frissítve: 2019.07.13. 12:30) 

BKK információk (frissítve: 2019.07.13. 9:10)


(BFKH Sajtó)