Személyesen tájékozódott a 25 év alattiak elhelyezkedését elősegítő Ifjúsági Garancia Rendszerről Marianne Thyssen európai biztos Budapest Főváros Kormányhivatalánál magyarországi látogatása során. Elismerően szólt a magyar foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokról, amellyel hazánk az európai élvonalba tartozik.

A fiatalok álláshoz jutását támogató Ifjúsági Garancia Rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról, eredményekről tájékozódott Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa Budapest Főváros Kormányhivatala IX. Kerületi Hivatalának Foglalkoztatási Osztályánál. A biztos asszonynak Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára és dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja, Temesszentandrási Judit, az NGM Ifjúsági Garancia koordinátora, valamint a minisztérium és a kormányhivatal munkatársai mutatták be a program hazai működését.

Látogatásán Marianne Thyssen elmondta, hogy Magyarország az átfogó munkanélküliségi adat tekintetében a harmadik legjobb helyen áll az Európai Unióban, míg az ifjúsági munkanélküliség esetében az ötödik az uniós országok között. Az uniós biztos megtekintette a program keretében 25 év alatti fiataloknak szóló csoportos tájékoztatót is.

Dr. György István köszöntőjében hangsúlyozta, a budapesti nyilvántartott álláskeresők száma két év alatt 36 688-ról 20 988-ra, a 25 év alatti fiatalok száma – az Ifjúsági Garancia Rendszer 2015. év eleji bevezetése óta – 2 849-ről 1 419 főre csökkent.

 

Az Ifjúsági Garancia Rendszer célja, hogy azon 25 év alatti fiatalok, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához, a munka vagy a tanulás világába történő be- vagy visszajutáshoz. Az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében az Európai Unió támogatásával megvalósuló VEKOP-8.2.1-15 fővárosi részprojekt lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy támogatott képzésben, támogatott foglalkoztatásban, vállalkozóvá válási támogatásban, munkába járás támogatásában, lakhatási támogatásban vagy elhelyezkedést elősegítő munkaerő-piaci szolgáltatásokban részesüljenek.

(BFKH Sajtó)