Második alkalommal szervezett állásbörzét a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (STRATOSZ), Budapest Főváros Kormányhivatala és a MÁV-csoport közösen a Magyar Vasúttörténeti Parkban, május 15-én. A mintegy 2300 látogatónak a harmincnál több állami vállalat mellett a fővárosi kormányhivatal, a rendvédelmi és a honvédelmi szervezetek is kínáltak álláshelyeket.

Tuzson Bence: az állam felelőssége, hogy munkát adjon

A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára elmondta: egy ilyen állásbörzének abból a szempontból is jelentősége van, hogy vannak olyan társadalmi célok, amelyeket mindenki közösnek tekint.

Ilyen cél, hogy Magyarország a következő 20 esztendőben Európa egyik legélhetőbb országává váljon - jelentette ki Tuzson Bence, majd hozzátette: ennek eléréséhez több területen előrelépésre van szükség. Ilyen a családtámogatások rendszere, hiszen olyan ország lehet csak sikeres, ahol nő a gyermekeknek a száma, másik ilyen terület a gazdaság kérdése, mert csak egy erős gazdaságú ország állhat meg a saját lábán és tudja a saját érdekeit képviselni.

Fotó: Ligeti Edina

A harmadik terület a kultúra területe, „mert mit ér egy ország, amelyikben növekszik a népesség, erősödik a gazdaság, hogyha nem képes megtartani azonosságát, nem képes megerősíteni a saját kultúráját".

Az államtitkár kijelentette: az államnak felelőssége van a tekintetben, hogy a gazdaság erősödésén, a népesedés növekedésén, a kultúra erősödésén keresztül képes legyen arra, hogy munkát adjon az embereknek.

Fotó: Ligeti Edina

2010-től kezdődően a magyar kormánynak ez az alapvető célja. Emlékeztetett, három és fél millióról csaknem négy és fél millióra növekedett azoknak a száma, akik munkát találhattak, s a foglalkoztatási ráta is most már karcolja a 70 százalékot. Ugyanakkor arra is oda kell figyelni, hogy a munkát megfelelő bérezés mellett tudják elérni. Emlékeztetett: Magyarországon csaknem 12 százalékkal növekedtek a bérek az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

Az államnak - azon túl, hogy keretet biztosít - példát is kell tudnia mutatni az állami vállalatok és az állami szférán keresztül - mondta az államtitkár. Rámutatott: olyan munkahelyeket kell teremteni, amelyek egyrészt stabilitást, biztonságot adnak a magyar embereknek, megfelelő megbecsülés tudnak nyújtani és jövőképet tudnak felvázolni.

Fotó: Ligeti Edina

„Ha valaki egy állami vállalatnál kezdi a munkáját, számíthat arra, hogy a vállalat is számít az ő munkájára. Hosszú távon számít rá és a hosszú távú munkalehetőség mellett törekszik arra is, hogy megfelelő bérezésben részesítse őt. Azért van nagy jelentősége egy ilyen állásbörzének, mert képes megmutatni azt, hogy az államiak jó munkáltatók, olyan munkahelyeket tudnak kínálni, amelyet talán a versenyszféra nem feltétlenül."

György István: rendkívül sikeres 10 év áll az ország mögött

A mai nap sikeréért nagyon sokan dolgoztak elhivatottan – mondta köszöntőjében fővárosi kormánymegbízott, aki hozzátette, hogy a teljes sikert az itt megjelent érdeklők száma és aktivitása jelenti.

Fotó: Ligeti Edina

A társadalompolitikai célok megvalósításához számos szervezetrendszer közreműködése szükséges, és ezek egyike a kormányhivatal, ahol a területi közigazgatási feladatok ellátása mellett a foglalkoztatáspolitika is megjelenik, hiszen ők segítik a regisztrált álláskeresőket.

„Rendkívül sikeres 10 év áll az ország mögött a foglalkoztatáspolitika, a magyar gazdaság és az ország fejlődése szempontjából" – fogalmazott György István.

Fotó: Ligeti Edina

A rendezvényen bemutatkozott az Aeroplex Kft., Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., BKK Zrt., BKV Zrt., Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnokság, Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt., ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, GYSEV Zrt., HungaroControl Zrt., Információs Hivatal, Készenléti Rendőrség, KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., KNYKK Középnyugat- magyarországi Közlekedési Központ Zrt., Közbeszerzési Hatóság, Magyar Fejlesztési Bank, Magyar Honvédség, Magyar Posta Zrt., Malév GH Zrt., MÁV FKG Kft., MÁV SZK Zrt., MÁV Zrt., MÁV-HÉV Zrt., MÁV-START Zrt., MVM Group, Országos Rendőrfőkapitányság, Szerencsejáték Zrt., Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.,VOLÁNBUSZ Zrt.

Fotó: Ligeti Edina

Az OPH részletes beszámolója a rendezvényről itt olvasható.

(OPH // BFKH Sajtó)