Budapest Főváros Kormányhivatala harmadik alkalommal rendezte meg a „Tanulj SzakMÁt!” elnevezésű, ingyenes Pályaorientációs és Szakképzési Börzét, amelynek célja, hogy segítse a fővárosban működő gimnáziumok és szakképző intézmények végzős diákjait, valamint a regisztrált, szakképzésben részt venni szándékozó álláskeresőket az elsődleges munkaerőpiacra való belépésben.

A 2018. március 7-én a MOM Sport és Uszoda Központban tartott Pályaorientációs és Szakképzési Börzén több, mint 2000 ember vett részt. A látogatók egész napos programok keretében ismerkedtek meg a szakképzés aktualitásaival. A „Sikerszakmák sikeres mesterei” programban Hajas László mesterfodrász, Dévényi Kathy sminkmester, Bede Róbert sztárséf, Deniz rapper, Kisó rádiós műsorvezető, Dombóvári István stand up komikus beszélt személyes pálya- és szakmaválasztási történeteiről.

A rendezvényt Budapest Főváros Kormányhivatala képviseletében dr. Domokos Péter főigazgató nyitotta meg, aki hangsúlyozta a folyamatos tanulás fontosságát korosztálytól függetlenül. Beszédében karrier utakat idézett fel és ismert sztárok példáin keresztül mutatta be, hogy miért érdemes szakmákat tanulni. Gordon James Ramsay, Harrison Ford, Gene Hackman vagy épp a Farkas-franchise sztárja Hugh Jackman mind jól példázzák, hogy lehet és érdemes szakmákat tanulni és sose késő új karrierbe kezdeni. Dr. Domokos Péter beszédében kiemelte az egyéni önismeret, a különböző szakmák, valamint a munkaerőpiaci trendek ismeretének fontosságát is.

Budapesten 2017-ben közel 21 000 regisztrált álláskereső volt a piacon, idén már csak 16 820 fő, 2012-höz képest pedig közel 65%-os a javulás. A fővárosi pályakezdő álláskeresők száma egy év alatt 23,1%-kal, 745 főre mérséklődött, arányuk összes álláskereső között 4,4%.

A Tanulj Szakmát! börzén összesen 63 fővárosi szakképző és szakiskola, közel 100 kiállító, valamint felnőttképzést folytató intézmény mutatkozott be, több mint 200 képzéssel. A rendezvényen 11 önálló standon Budapest Főváros Kormányhivatala társszervezetei is bemutatkoztak, ahol a munkatársak személyes tanácsadás keretében fogadták az ifjú pályaválasztókat.

Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztálya éves rendszerességgel, különböző, un. „SzakMÁzz” rendezvények megszervezésével igyekszik a fiatal és felnőtt korosztályok szakmaválasztását, ennek eredményeképpen a társadalmi és munkaerő-piaci integrációját támogatni.

A „Tanulj SzakMÁt!” Pályaorientációs és Szakképzési Börze Facebook oldalán (www.facebook.com/szakmazz) nemcsak a rendezvényről találhatók naprakész információk, hanem számos, a pályaválasztást segítő tartalom is elérhető!

(BFKH sajtó)