Egyre többen választják a külföldi és belföldi utazásokat a Black Friday és a karácsony előtti akciók során. Budapest Főváros Kormányhivatala felhívja az utazási csomagokat és más utazási szolgáltatásokat vásárolni kívánók figyelmét a körültekintő vásárlásra annak érdekében, hogy kiszámítható és kellemetlen meglepetésektől mentes pihenésben lehessen részük.

A karácsonyt megelőző hónapban számos promócióval, kedvezményes vásárlásra ösztönző felhívással találkozhatnak a vásárlók, ilyen a pénteki Black Friday akció is. Ilyenkor egyre többen vásárolnak utazási szolgáltatásokat is, azonban érdemes tudni, hogy a különféle szolgáltatásokra más-más jogszabályok vonatkoznak, így például a vagyoni biztosítékként ismert biztosítás sem vonatkozik mindegyik konstrukcióra. Mire érdemes figyelni ilyenkor?

Néhány tippet és jó tanácsot kívánunk adni annak érdekében, hogy az ünnepek és akár a nyaralás se hozzon nem várt meglepetéseket.

blackfriday

Utazás vásárlása előtt érdemes tudni

Az utazásszervező vállalkozásoknak 2017. október 31-ig kellett a 2018-ra vonatkozó vagyoni biztosítékukról nyilatkozniuk a kormányhivatal felé. Az érintett közel 600 vállalkozásnak mintegy 90 százaléka teljesítette már ezen kötelezettségét. Bár az adatok feldolgozása és a hiánypótlások még folyamatban vannak, Budapest Főváros Kormányhivatala honlapján elérhető az a naprakész nyilvántartás, amelyben tájékozódhatunk a már a 2018-as évre is engedéllyel és igazolt vagyoni biztosítékkal rendelkező cégekről is. Semmiképpen ne válasszon a nyaralása megszervezése kapcsán olyan szolgáltatót, amely a nyilvántartásában nem szerepel, vagy nem rendelkezik utazásszervezői engedéllyel és vagyoni biztosítékkal! 2018-ban már csak olyan vállalkozók jogosultak Magyarországon utazásszervezői tevékenységet folytatni, akik teljesítették a tevékenység végzéséhez előírt megfelelőségi kötelezettségeiket.

Fontos, hogy utazási irodában vagy annak online felületén kínált és megvásárolható szolgáltatások közül nem mindegyikre vonatkozik az a vagyoni biztosíték, amely egy esetleges fizetésképtelenség esetén fedezetet nyújt a külföldről történő hazautaztatásra vagy a befizetett előleg visszatérítésére. Ez csak utazásszervező vállalkozás által nyújtott „utazási csomagra” szól, ami legalább 2 turisztikai szolgáltatás (pl. utazás és szállás) együttesének összeállítását és nyújtását jelenti. Az egyelemű szolgáltatások (pl. önálló repülőjegy értékesítés, vagy egy önálló szállásszolgáltatás megvásárlása) nem jelentenek szervezői tevékenységet. Akkor sem utazásszervezésről van szó, ha látszólag egy helyen történik az értékesítés, de különböző vállalkozások részéről külön-külön számlákat kapunk az egyes szolgáltatás-elemekről. Hasonlóképpen egy utalvány megvásárlása sem minősül turisztikai szolgáltatásnak. Ilyen esetekben csak az utalvány felhasználásával, beváltásával jön létre szolgáltatásnyújtásra vonatkozó kötelezettségvállalás.

Utazási csomagot utazásközvetítő cégeken keresztül is vásárolhatunk, azonban ilyenkor minden esetben érdemes pontos információt kérni arról, hogy ténylegesen mely cég az utazásszervező, hiszen a vásárló végső soron az utazást szervező céggel (és nem az utazásközvetítővel) kerül majd szerződéses viszonyba. A Kormányhivatal utazásszervezőkről és utazásközvetítőkről vezetett hatósági nyilvántartásában is elsősorban a tényleges utazásszervezőre érdemes rákeresni, bár a nyilvántartás az utazásközvetítőként eljáró vállalkozásokat is tartalmazza. Az utazási iroda megválasztásánál számos szempont befolyásolhatja az utazót: ár/érték arány, a szolgáltatás maga és annak minősége stb. A megfelelő utazási iroda kiválasztása sok későbbi nehézségtől és problémától óvhat meg minket és szeretteinket. Ezen felül érdemes minden esetben rákérdezni a kínált szolgáltatások, csomagajánlatok részletes tartalmára a későbbi jogviták elkerülése érdekében. A felek kötelesek írásba foglalt utazási szerződést kötni és amennyiben az utazási iroda ún. Általános Szerződési Feltételek-et alkalmaz, úgy azt a szerződéskötést megelőzően az utasnak meg kell ismernie, el kell fogadnia.

###VÉGE###

Utazási csomag vásárlásakor hasznos, részletes információkat a következő linken talál: http://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforgalmi_osztaly/fogyasztoi_tajekoztato

(BFKH sajtó)