Budapest Főváros Védelmi Bizottsága megtartotta szokásos, éves összevont védelmi igazgatási gyakorlatát 2019. november 21-én Kőbányán. A StarCity elnevezésű gyakorlatban több mint 100 fő és 20 szervezet vett részt a X. kerületi Óhegy parkban.

A több elemből álló összetett gyakorlat célja az volt, hogy a műveletben résztvevő honvédségi, rendőrségi, mentő, valamint katasztrófavédelmi szervek és szervezetek együttműködését és a kapcsolódó koordinációs folyamatok hatékonyságát fejlessze.

A gyakorlat során egy több kerületre kiterjedő, szimulált földrengés következtében keletkezett havária helyzetet kellett kezelnie a gyakorlatban résztvevő szerveknek, amit számos, időközben változó incidens tett életszerűen komplex gyakorlattá. A gyakorlat során egy honvédségi konvoj mozgását is szimulálták és bemutatták, hogy katasztrófahelyzetben milyen protokoll és működési mechanizmusok mentén tudnak együttműködni a mentésre irányított szervek. A gyakorlat során a helyszínre látogató közönség betekintést nyerhetett a NATO előírásoknak megfelelő Ellenőrző Áteresztő Pont (EÁP) működésébe is, amelynek célja, hogy a fokozottan ellenőrzött, illetve stratégiailag lezárt területekre történő bejutást, áthaladást, az ahhoz kapcsolódó ellenőrzést és védelmet biztosítsa.

A gyakorlat kapcsán Domokos Péter, Budapest Főváros Kormányhivatala igazgatója mint a Védelmi Bizottság elnöke elmondta: minden egység – a mentők, a katasztrófavédők, a tűzoltók, a katonai tűzszerészek, a rendőrség, a civilek, a polgárőr egyesületek – tudja a dolgát. Ennek és az ilyen jellegű gyakorlatnak az elsődleges célja, hogy kiderüljön, hogy ezek a külön reagáló erők, akik önmagukban véve profin végzik feladatukat, hogyan tudnak együttműködni és ezt mi – Budapest Főváros Védelmi Bizottsága – hogyan tudjuk koordinálni.

A feladat végrehajtásban részt vettek a Magyar Honvédség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Polgárőrség egységeinek kijelölt erői, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Budapest Mentőszervezet egységei, valamint Kőbánya Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkársága és kapcsolódó szervezeti egységei.

(BFVB / BFKH Sajtó)