Harminc munkaadó mintegy 786 állásajánlattal várta az érdeklődőket a Kormányhivatal XVIII. kerületi állásbörzéjén. A Rózsa Művelődési Házban március 8-án megtartott rendezvényt a Fővárosi Kormányhivatal és a XVIII. Kerületi Hivatal az uniós forrásból megvalósuló Út a munkaerőpiacra kiemelt projekt keretében rendezte, amelynek indulása óta már közel 3.700 álláskereső részesült különböző támogatásokban annak érdekében, hogy álláshoz jussanak, vagy vállalkozóvá váljanak. Az állásbörzét Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője, dr. Lévai István Zoltán, a XVIII. kerület általános polgármester-helyettese, dr. Domokos Péter, Budapest Főváros Kormányhivatala főigazgatója és Hodruszky Csaba, XVIII. Kerületi Hivatal vezetője nyitották meg.

Az állásbörze célja, hogy elősegítse a munkaadók és álláskeresők közötti kapcsolatfelvételt, valamint alkalmat biztosítson a közvetlen és személyes találkozásra a munkaerőpiac szereplői között. Ennek érdekében a munkaadók az állásajánlatok mellett munkaerő-piaci információnyújtással és technikákkal, pálya- és munkavállalási tanácsadással is várták az érdeklődőket. Emellett megismerhették az Út a munkaerőpiacra programot: a projekt keretében nyújtható szolgáltatásokat, a képzési, a vállalkozóvá válási és a bérjellegű támogatásokat. Az Út a munkaerőpiacra program a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) valósul meg.

Kucsák László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője köszöntőbeszédében emlékeztetett, hogy az ilyen állásbörzék igazi célja – a kormány törekvéseivel összhangban –, hogy Magyarországon mindenki álláslehetőséghez jusson, aki dolgozni szeretne és belátható időn belül elérhető legyen a teljes foglalkoztatottság. A már elért eredményeket jól mutatja, hogy az elmúlt években – a kormány foglalkoztatás politikájának is köszönhetően – folyamatosan csökken az álláskeresők száma, ezzel párhuzamosan pedig 2010 óta több mint 700 ezer új munkahely is létrejött.

Dr. Lévai István Zoltán, a XVIII. kerület általános polgármester-helyettese elmondta, hogy az önkormányzat saját maga is szervezett már állásbörzéket, de mindig örömmel közreműködik a kormányhivatal rendezvényein is. Mint mondta ennek is folyománya, hogy 2014 óta a felére csökkent a kerületben regisztrált álláskeresők száma, 1631-ről 713-ra mérséklődött.

Dr. Domokos Péter, Budapest Főváros Kormányhivatala főigazgatója nyitóbeszédében rámutatott, hogy az ilyen állásbörzék elsődleges célja természetesen az, hogy mindenki álláshoz jusson, aki keres. Emellett azonban az itt közreműködő kormányhivatali kollégák segítségével minden érdeklődő hasznos tanácsadásokban is részesülhet, legyen szó akár az önéletrajz tökéletesítéséről, vagy a VEKOP projektben igénybe vehető különböző támogatásokról, képzésekről vagy a keresetpótló juttatásokkal kapcsolatos kérdésekről.

A 2021. október 31-ig meghosszabbított VEKOP 8.1.1 projekt a fővárosi részprojektje már 8,54 milliárd forintos kerettel gazdálkodhat, amely állásbörzékkel, az álláskeresőknek személyre szabott és komplex segítségnyújtással, munkaerőpiaci szolgáltatásokkal, képzési vagy támogatási elemekkel kívánja elősegíteni 7.120 álláskeresőt visszavezetni a nyílt munkaerőpiacra. A projekt első két évében 3.695 főnek nyújtott segítséget, akik közül 557 fő vállalkozóvá válási támogatást igényelt, 1.400 fő képzése elkezdődött, illetve 1.725 programba bevont álláskereső foglalkoztatását vállalták munkaadók különböző bérjellegű támogatásokkal.

(BFKH Sajtó)