2018-tól csak új, arcképes igazolvánnyal taxizhatnak a taxisok.
A minőségi taxi szolgáltatást, valamint a magasabb utasbiztonságot szem előtt tartó jogszabályi változások értelmében 2017. december 31-én jár le a türelmi idő a személygépkocsis személyszállító szolgáltatók (taxisok) számára, hogy a régi személyszállító vezetői igazolványokat új, arcképes igazolványra cseréljék.

Bár az új típusú igazolványról egy a 2015 nyarán életbe lépett jogszabály rendelkezik, sokak mégis az utolsó időpontra hagyják annak kiváltását, viszont 2018. január 1-től már csak olyan taxis szállíthat utasokat, aki a személytaxi-vezetői szakvizsga mellett részt vett és sikeres vizsgát tett a kötelezően előírt továbbképzési szaktanfolyamon, valamint rendelkezik az új típusú arcképes igazolvánnyal.

Az új fényképes kártya a vállalkozás székhelye szerinti illetékes Kormányhivatal közlekedési hatóságánál igényelhető, Budapesten a Mozaik utca 5. szám alatt. A fényképes igazolvány kiváltásának folyamata személyes megjelenéshez és 1120 HUF eljárási díj megfizetéséhez kötött, semmilyen egyéb költsége nincs.

A kártyacsere a következő néhány jó tanács betartásával rendkívül gyorsan és egyszerűen elvégezhető:

1.Ne hagyja az utolsó pillanatra! Mivel az idő fogy, a sikeres vizsgával rendelkezőknek érdemes mielőbb kiváltani az igazolványt!

2.Válassza a gyors és kényelmes kiszolgálást és kérjen előzetesen időpontot a +36 1 430 2745-as telefonszámon!
Érdemes tudni, hogy a helyszíni sorszámigénylés olykor jóval több időt vehet igénybe és függ a hivatal terheltségétől, viszont a telefonos regisztrációval az egész kártyacsere folyamat 30 perc alatt elvégezhető: ha kevesebb idő megy a papírmunkára, több idő jut a fuvarra!

Amennyiben bármilyen kérdése lenne az igazolványcserét illetően, a kollégák készséggel tájékoztatni fogják Önt a részletekről a fenti telefonszámon.

3.Vigye magával a következőket!

•Személyazonosításra alkalmas igazolvány
•Személytaxi-vezetői alap szakvizsga igazolás, vagy továbbképzési szaktanfolyami igazolás
•Érvényes vezetői engedély (legalább 2 éves) 102-es bejegyzéssel / II. Eü. csop. igazolás
•PÁV II. vagy PÁV I. igazolása (gépkezelői bizonyítvány vagy határozat a PÁV minősítésről)
•2 db igazolványkép
•Munkaszerződés, amennyiben alkalmazottként végzi a tevékenységet / Vállalkozástól nyilatkozat a foglalkoztatást illetően
•Meglévő, régi taxis igazolvány
1120 Ft eljárási díj összege

Legyen pontos!
A gyors ügyintézés érdekében, az időpontfoglalás előtt legalább 10 perccel jelenjen meg a helyszínen! Amennyiben szükséges, kérje hivatali kollégáink INGYENES iránymutatását a regisztrációs pultnál, így zökkenőmentesen biztosítva lesz az Ön számára a kényelmes és gyors ügyintézés.

A várhatóan megnövekedő kártyaigénylések miatt Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Hatósága (1033 Budapest, Mozaik utca 5.) a 2017. november – decemberi időszakban megnövelt kapacitással várja az új igazolványt igénylő taxisokat.

(BFKH Sajtó)