Több mint háromszáz fő és 25 szervezet részvételével szervez együttműködési gyakorlatot Budapest Főváros Védelmi Bizottsága Kőbányán 2018. november 7-én és 8-án. A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, a Kőbányai Szabadidő és Ifjúsági Központ, valamint a kőbányai pincerendszer területén zajló, két hónapos előkészítés eredményeként létrejött „Réteges Védelem 2018” című gyakorlat célja a beavatkozásban résztvevő szervek és szervezetek együttműködésének fejlesztése, a koordinációs folyamatok gyorsítása, ezáltal a főváros és Magyarország biztonságának növelése.

A honvédelmi gyakorlat forgatókönyve szerint robbanás történik a Kőbányai Szabadidő és Ifjúsági Központban, ahol ezt követően tömeges mentés és sérültellátás zajlik. A Kőrösi Csoma Kulturális Központban a sérültek regisztrációjára és további kezelésére kerül sor. Ezzel párhuzamosan a Kőbányai pincerendszerben a NAV bevetési egysége egy dinamikus fegyveres beavatkozást, a honvédségi tűzszerészek pedig robbanóeszközök felderítését és hatástalanítását gyakorolják.

Mindezek következtében a gyakorlat időtartama alatt, annak helyszínei közelében előfordulhatnak a nyugalom megzavarására alkalmas látvány és hanghatások, ám valós veszély nem áll majd fenn.

Az akció ideje alatt a környéken (X. kerület, Előd utca, Halom utca környéke) időszakos forgalomkorlátozásra lehet számítani és parkolási tilalmat rendelhetnek el.

„Viking 2017” Komplex védelmi igazgatási gyakorlat a Dunán

A feladat végrehajtásban részt vesznek a Magyar Honvédség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Polgárőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egységének kijelölt erői, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Budapest Mentőszervezet egységei, valamint Kőbánya Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkársága, továbbá hazai és nemzetközi együttműködő partnereik.

(BFKH sajtó)