Közel száz próbavásárlásból ötvenhárom esetben találtak valamilyen szakmai kifogást az ellenőrök a húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken. Ez derül ki Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatóságának gyorsjelentéséből.

A nagyobb budapesti bevásárlóközpontokra és vásárokra fókuszáló 97 próbavásárlással egybekötött vizsgálat során 53 esetben merült fel valamilyen kifogás a hatóságok részéről. Ez 54,63%-os kifogásolási arányt jelent. Ismételt szabálysértést 5 esetben állapítottak meg a fogyasztóvédelmi ellenőrök, míg két esetben a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz is bejelentést kellett tegyen a hatóság. Az 53 kifogásolt esetből összesen 36 esetben figyelmeztettek és köteleztek szabálykövetésre az ellenőrök, míg 17 esetben kényszerült a hatóság tényleges bírságot kiszabni. Az idei húsvéti szezonban összesen 12 350 000 Ft értékben, átlagosan 726 470 Ft bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósága.

Ahogyan arról már korábban hírt adtunk, Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósága rendszeres próbavásárlásokat és ellenőrzéseket tart az ünnepeket megelőző időszakokban. A forgalmasabb vásárhelyszínekre fókuszáló ellenőrzések célja az volt, hogy biztosítsák a biztonságos húsvéti vásárlás feltételeit, továbbá védjék a fogyasztók vagyoni érdekeit.

A fogyasztóvédelmi hatóság idén három szempontot vizsgált különösen: vizsgálta az árfeltüntetés megfelelőségét, hogy a vásárló pontos tájékoztatást kapjon a termékek áráról; ellenőrizte a kedvezmények érvényesítésének valódiságát, hogy a vásárló azt az árat fizesse, amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek; valamint ellenőrizte az akciós ajánlatok valóságtartalmát, hogy az akcióra kínált termékek, csomagok, szolgáltatások valóban tartalmazzák mindazt, amit az eladó az akcióban korábban meghirdetett. A vizsgálatok során a hatósági ellenőrök a fiktív árkedvezményeket és a megtévesztő eladói magatartást először figyelmeztetéssel és indokolt esetben büntetéssel szankcionálták.

Az eredmények tükrében folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a kereskedők az év többi szakában is. A fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelemért felelős szervezeti egységeinek ellenőrei továbbra is jelen lesznek a nagyobb áruházláncokban, kisebb élelmiszerüzletekben, piacokon, műszaki üzletekben, ruha-és divatáru üzletekben is.

###

Budapest Főváros Kormányhivatala húsvéti ellenőrzései kapcsán kiadott korábbi közleményét a következő linken érheti el: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/fogyasztovedelmi-ellenorzesek-husvetkor-is

(BFKH sajtó)