Idén először ült össze Budapest Főváros Védelmi Bizottsága a Magyar Honvédség Irinyi János laktanyájában. A résztvevők megtekintették a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred speciális tűzszerész felszereléseit is.

Az ülésen dr. György István, a védelmi bizottság elnöke elismerősen szólt a két darab egytonnás világháborús bomba kiemelése és hatástalanítása során tapasztalt széleskörű, sikeres összefogásról, és köszönetet mondott a műveletben résztvevő szervezeteknek.

A tavaszi fővárosi védelmi bizottsági ülés egyik témája volt az a sikeres és széleskörű összefogás, amelynek köszönhetően március 23-án összesen közel 900 ember részvételével kiemeltek a Dunából és hatástalanítottak két darab egyenként egytonnás világháborús bombát. Dr. György István kormánymegbízott, a Budapest Főváros Védelmi Bizottság elnöke köszönetet mondott a műveletben résztvevő szervezeteknek, hangsúlyozva a védelmi igazgatás részeként működő rendvédelmi és polgári szervezetek, intézmények együttműködésének további erősítését.

Az eseményen bemutatkozott Borsos József ezredes, a BFVB új titkára, aki január elseje óta látja el ezt a feladatot. A Védelmi Bizottság elfogadta a tavalyi feladatok végrehajtásáról készült beszámolót, valamint döntöttek az idei feladatokról is.

Dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály vezetője, a BFVB honvédelmi elnökhelyettese a honvédelem átalakítása során megvalósult szervezeti változásokról és aktuális honvédelmi kérdésekről tartott tájékoztatót, Szabó János tű. ezredes, védelmi titkárhelyettes pedig a vizek kártételei elleni védekezésre való felkészülés fővárosi helyzetéről tartott előadást.

Ezek után Szilágyi Zsolt ezredes, az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka bemutatta az alakulat működését, tevékenységét és képességeit. Felhívta a figyelmet, hogy amennyiben valaki robbanótestnek vélt tárgyat fedez fel, elsőként a rendőrséget értesítse. A tűzszerész szolgálat a rendőrség értesítése után teszi meg a hatástalanításhoz szükséges intézkedéseket. Az előadás után a tűzszerészek bemutatták a robbanótestek keresésére illetve hatástalanítására használt eszközöket, speciális védőöltözeteket, illetve az alakulat két tűzszerész robotját is.

Az ülésen részt vett Varga Ferenc tű. dandártábornok, a BFVB katasztrófavédelmi elnökhelyettese, dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a BFVB honvédelmi elnökhelyettese, dr. Uzsák Katalin, Budapest Főváros Kormányhivatala főigazgatója, dr. Homor Zsuzsanna fővárosi és Pest megyei tisztifőorvos, valamint a BFVB munkájában résztvevő további szervezetek képviselői és a helyi védelmi bizottságok elnökei.

(BFKH Sajtó)