Több száz szakmát mutattak be Budapest Főváros Kormányhivatalának idei, Hungexpón megrendezett pályaválasztási kiállításán. A SzakMÁzz! elsősorban a 7-8. osztályos iskolásoknak kívánt segíteni a pályaválasztásban és a megfelelő szakképző intézmény kiválasztásában.

„Nézd meg, fogd meg, próbáld ki, építsd a jövőt!” – így hangzott az idei rendezvény mottója. Ebben a felfogásban az érdeklődő fiatalok valóban testközelből ismerhették meg a legkülönbözőbb szakmákat, amelyek közül sokat maguk is kipróbálhattak. Idén először az „Építsd a jövőd!” építőipari szakmai napok országos rendezvénysorozat budapesti állomását is itt tartották, így a kiállítás ad otthont a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szervezésében zajló eseménynek.

Egy szakma mindenképpen kell, amelyre később lehet építeni középfokú és felsőfokú végzettséget, illetve nyelvtudást; a szakmával rendelkező fiatalok nagyobb eséllyel indulnak el az életben - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

Bodó Sándor a SzakMÁzz! pályaválasztási kiállítás megnyitóján kiemelte, a rendezvénynek elsősorban a munkaerő utánpótlásban van fontos szerepe, a kiállítás ugyanis a 13-14 éves fiataloknak nyújt segítséget abban, hogy végül milyen iskola felé induljanak el.

Az államtitkár elmondta, nem kell, hogy már az általános iskola végén a diákok meg tudják mondani, hogy pontosan milyen szakmát akarnak választani, de célszerű lenne, ha legalább már az irányt meg tudnák határozni. Ez a kiállítás pont azért fontos, mert itt a fiatalok testközelből ismerhetik meg az egyes szakmákat, és ezáltal felelősséggel is tudnak dönteni - mondta Bodó Sándor.

Biczi Orsolya, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy olyan szakmát válasszanak, amellyel el tudnak helyezkedni, és amelyből meg is tudnak élni itt Magyarországon. Hozzátette, az országban ma már valóságos verseny folyik a vállalatok között a jó szakemberekért és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog.

A miniszteri biztos megjegyezte, egyre nagyobb szükség van olyan fórumokra, eseményekre, ahol a diákok, a szülők, a pedagógusok első kézből kaphatnak hiteles, pontos és részletes tájékoztatást a szakmákról, iskolákról és a képzésekről. A SzakMÁzz! kiállítás is ebbe a sorba illeszkedik.

Uzsák Katalin, Budapest Főváros Kormányhivatalának főigazgatója elmondta, hogy október 8-9-én, a Hungexpo területén, 6500 négyzetméteren közel 100 iskola és kiállító mutatkozik be a kiállításon.

A főigazgató hozzátette: a rendezvényen a fiatalok mellett a pályaválasztásban segítő szülők és tanárok hasznos információkkal gazdagodhatnak, de mindenkit várnak, aki egy új szakma elsajátítást tervezi.

A kiállítók mellett egész napos színpadi program keretében hírességek mesélik el saját pályaválasztásuk történetét.

(BFKH Sajtó)