Idén is elindítja a Nyári Diákmunka programot a kormány. A nappali tagozatos, 16-25 év közötti fiatalokat célzó munkaerőpiaci programnak köszönhetően idén június 18. és augusztus 31. között önkormányzatoknál, önkormányzati intézményeknél, valamint a mezőgazdaság és a vendéglátás területén szerezhetnek korai munkatapasztalatokat a program résztvevői. Az érdeklődők a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatala kerületi hivatalainak foglalkoztatási osztályain léphetnek be a programba.

MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A „Nyári Diákmunka elősegítése” elnevezésű munkaerő-piaci program egyrészt már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását annak érdekében, hogy a korai munkatapasztalat szerzés mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítsa. Másrészt a nyári időszakban egyes munkaerőhiányos terülteken munkaerőt is biztosít.

A programban azok a 16-25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok vehetnek részt, akik lakóhelyük szerinti járási hivatal (Budapesten kerületi hivatal) foglalkoztatási osztályán közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket, és jelenleg nem rendelkeznek foglakoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal. Miután regisztráltak a hivatalnál, a foglalkoztatási osztály munkatársai általános és a helyi sajátosságokra is kitérő munkaerő-piaci információt nyújtnak a diákok számára. Ezt követően a hivatal a beérkezett munkaerőigények alapján – az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével – munkaközvetítést végez a legoptimálisabb elhelyezés érdekében.

A program a munkaadók számára bizonyos mértékű bértámogatást is biztosíthat. Az önkormányzati diákmunka keretében önkormányzatnál, önkormányzati intézménynél, valamint egyházi jogi személynél lehet munkát vállalni. Ez esetben a legfeljebb napi 6 órás munkaviszony esetén a program a munkabér és a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százalékát téríti meg. A program a mezőgazdaság és vendéglátás területén is támogatja a diákmunkát, ezzel is enyhítve az ágazati munkaerőhiányt. E területeken legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, ez esetben a munkabér és a kapcsolódó hozzájárulási adó összegének 75 százalékát támogatja a program.

A programba 2018. június 1-től lehet jelentkezni Budapest Főváros Kormányhivatala kerületi hivatalainak foglakoztatási osztályain, ahol részletes felvilágosítást is adnak a munkatársak.

A programról szóló tájékoztató, valamint a támogatás igényléséhez szükséges kérelem és egyéb dokumentációk INNEN tölthetők le.

 

(BFKH Sajtó)