Ingyenessé tette a Kormány a közműcsatlakozásokat július 1-től a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára, valamint mérsékelte vagy teljesen ingyenessé tette az ehhez kapcsolódó eljárási díjakat is. Emellett szeptembertől a gázcsatlakozásokhoz hasonlóan az áram- és víziközmű-szektorban is lehetővé válik a családoknak és a kisvállalkozásoknak, hogy maguk válasszák ki a közműcsatlakozási munkák kivitelezőit. A változásnak köszönhetően gyorsabbá válik az ügymenet, hiszen megszűnik az elosztótársaságok eddig meglévő monopolhelyzete a közmű-kivitelezések terén, amely az építkezések, átalakítások körülményes engedélyezését és a kivitelezés elhúzódását eredményezte.

A kabinet szeptembertől a vállalkozások széles körét engedi be erre a piacra, amitől a szolgáltatások színvonalának emelkedését és a kivitelezői árak csökkenését várja. A családok és vállalkozások könnyebb döntéséhez rendelkezésre fog állni villanyszerelők és vízszerelők központi nyilvántartása, amelybe mától jelentkezhetnek az érintett szakmák képviselői. Ez az országos lista nem kizárólagos érvényű, hanem segítség azok számára, akik kivitelezőt keresnek a közműcsatlakozáshoz.

Információk vállalkozók számára:

A vállalkozóknak szóló szakmai és képzési kritériumokat a kormányrendelet szabályozza, a nyilvántartásba való bekerülés illetéke pedig egyszeri 3000 forint.

A névjegyzékbe kerüléshez szükséges kitöltött formanyomtatvány és a csatolt dokumentumok benyújthatók:

- személyesen az ország bármely kormányablakában,
- postán  a következő címre:
Budapest Főváros Kormányhivatala,  
Metrológiai és Műszaki Felügyeleti  Főosztály

1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39. 
- elektronikusan a [[[waMUyxNAD9cYmVZO5jzbWZvQGJma2guZ292Lmh1]]] e-mailcímre

A regisztrációt a feltételek meglétének elbírálása követi (bírálati idő: 8 nap), ezt követően a kivitelező belekerül a névjegyzékbe, amelyet a Fővárosi Kormányhivatal honlapján lehet elérni.

Villanyszerelők és vízszerelők központi nyilvántartása

Részletes tájékoztató villanyszerelőknek
Formanyomtatvány villanyszerelőknek

Részletes tájékoztató vízszerelőknek
Formanyomtatvány vízszerelőknek

 

 

(BFKH Sajtó)