Munka vagy tanulás mellett is csatlakozhat a katonasághoz, hiszen immár önkéntes tartalékosként is bekapcsolódhatunk a Magyar Honvédség munkájába. Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat újjászervezésének köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy civil életünk mellett a helyi közösségünket szolgáljuk akár katasztrófahelyzetekben, akár a honvédelemben.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Sokan vannak, akiket vonz a Honvédség, de jelenlegi munkájuk, tanulmányaik és civil életük mellett nem szeretnék, vagy nem tudják hivatásszerűen ellátni a katonai szolgálatot. Számukra jó hír, hogy immár önkéntes tartalékosként is szolgálhatják a lakókörnyezetükben élő közösséget, hazájukat, a Magyar Honvédség ugyanis újjáépíti az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert. Ennek a helyi közösségekre építő szolgálati formának köszönhetően az ország minden járásában rendelkezésre áll majd egy elméleti és gyakorlati tudással kiképzett, felkészített erő, amely növeli a helyi közösségek védelmi képességeit honvédelmi és katasztrófahelyzetekben. Ehhez valamennyi járásban – köztük a 23 fővárosi kerületben is – egy-egy százfős századot tervez létrehozni a honvédség.

Az önkéntes szolgálat nem jelent napi szintű munkát, csak évi pár napot. Az alkalmassági vizsgák és a kiképzés sikeres teljesítése után a tartalékosok szerződést kötnek a Honvédséggel, amelyben azt vállalják, hogy egész évben rendelkezésre állnak, amelyért rendelkezésre állási díj illeti meg őket. A veszélyhelyzetek elhárításában közreműködők pedig az ellátáson felül munkáltatói kompenzációt is kapnak. Amellett, hogy részt vesznek a honvédségi feladatokban, feladatuk a honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolatépítés is, de ünnepi megemlékezéseken és koszorúzásokon is juthat szerep a tartalékos katonáknak.

Akik segítenének a rászorulókon, és adott esetben a veszélyhelyzetek elhárításában is közreműködnének, a www.iranyasereg.hu weboldalon minden információt megtalálnak az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálattal kapcsolatban.

(BFKH Sajtó)