Negyedik alkalommal rendezte meg Budapest Főváros Kormányhivatala a Tanulj Szakmát! elnevezésű Pályaorientációs és Szakképzési Börzét a MOM Sportközpontban.

A rendezvény fő célja, hogy segítse a fővárosban működő gimnáziumok és szakképző intézmények végzős diákjait, továbbá a regisztrált, szakképzésben részt venni szándékozó álláskeresőket a pályaválasztásban, azzal, hogy bemutatja a különböző szakképzési lehetőségeket és segíti a munka világába való bekapcsolódást. A börzére évente több ezer diák látogat el, hogy első kézből kapjanak tájékoztatást az aktuális szakképzési kínálatokról.

Fotó: Ligeti Edina

Az idei rendezvényre közel kétezren látogattak el, ahol a főváros öt szakképzési centrumának 62 szakképzési intézménye, további 11 nem állami fenntartású szakképző iskola, 24 munkáltató partner és szakmai szervezet, több mint 66 szakirányban elérhető felnőttképzési ajánlatával ismerkedhettek meg.

Fotó: Ligeti Edina

A rendezvényt szervező Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető dr. György István kormánymegbízott a megnyitón elmondta, hogy a modern közigazgatás gazdasági és versenyképességi tényező is, hiszen ha közigazgatás jól végzi a munkáját és figyeli a piaci trendeket, és annak megfelelően alakítja a képzéseket, akkor egyre többen találják meg számításaikat és tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, így hosszú távon egyensúlyba kerül a piaci kereslet és kínálat.

Fotó: Ligeti Edina

A rendezvényen Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az ilyen és hasonló rendezvények fontosságát hangsúlyozta, hiszen itt dől el – fogalmazott –, hogy a kiválasztott szakma valós elhelyezkedési lehetőségeket jelent-e a fiatalok számára. Hozzátette, optimizmusra ad okot, hogy Magyarország a foglalkoztatás terén jól áll, hiszen ma már 74,7 százalékos a foglalkoztatási arány a 20-64 év közötti korosztályban, aminek köszönhetően gyorsan el fogja érni országunk az unió által 2020-ra kitűzött célszámot.

Fotó: Ligeti Edina

Tuzson Bence államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországnak egy olyan országnak kell lenni, ami a munkára épül, és a munkára épülve a magyar emberek képesek megtalálni hosszú távon a számításaikat és a bérükből megélni.

(BFKH Sajtó)