Összesen 780 hatósági ellenőrzést végeztek Budapest Főváros Kormányhivatala szakemberei a Sziget 2018 fesztivál 9 napja alatt. Az idén látogatói rekordokat döntő fesztiválon mindössze 13 esetben volt szükség komolyabb hatósági fellépésre.

Budapest Főváros Kormányhivatala hatósági szakemberei idén is fokozott figyelemmel kísérték Budapest legnagyobb szabadtéri rendezvényét, a Sziget 2018 fesztivált. Az összesen 64 főből álló szakembergárda a vizsgálatokat már a Sziget fesztivált megelőzően, az építkezés alatt megkezdte, majd a fesztivál alatt is folyamatos ellenőrzésekkel járult hozzá ahhoz, hogy a fesztivál látogatói és az ott dolgozók biztonságos körülmények között, gondtalanul vehessenek részt a Szigeten. A népegészségügyi, munkaügyi- és munkavédelmi, fogyasztóvédelmi és közlekedési hatósági ellenőrzések során 13 esetben indult eljárás: három esetben fogyasztóvédelmi jogsértések miatt, hat esetben munkavédelmi és munkaügyi hiányosságok miatt, négy esetben pedig a személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozó szabályok megsértése miatt.

Fogyasztóvédelem: mert nem mindegy, hogy mennyi az annyi!

A kiemelt, próbavásárlásokkal egybekötött fogyasztóvédelmi ellenőrzések 151 vendéglátót, 26 mutatványos szórakoztató eszközt és 7 ajándék-ruha üzletet érintettek, amelyek során 38 vállalkozásnál tártak fel apróbb, még az ellenőrzések idején pótolható hiányosságokat, pl. hiányos árfeltüntetést, vagy hiányzó üzemeltetői adatokat. A hatóság három esetben tárt fel súlyosabb, a helyszínen nem pótolható szabálytalanságot, ami miatt a Fogyasztóvédelmi Főosztály a szolgáltatókkal szemben eljárást indított.

A szigetre települt dohányboltoknál idén is még a bejáratok előtt biztonsági emberek ellenőrizték belépők igazolványát, így fiatalkorú kiszolgálása tekintetében jogsértés nem került megállapításra. A mutatványos eszközök mind rendelkeztek az előírt tanúsítványokkal, illetve a személyzet oktatásáról szóló igazolásokkal.

Hogy útközben se érjen senkit meglepetés…

Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedés Felügyeleti Főosztálya a Sziget Fesztivál 2018 rendezvényhez kapcsolódó közúti közlekedési szolgáltatások, ezen belül elsősorban személytaxi szolgáltatások ellenőrzését végezte a fesztivál teljes ideje alatt helyszíni ellenőrzésekkel és próbautazásokkal. Az átlagosan napi 25 ellenőrzés során három esetben engedély nélküli személyszállításra derült fény, egy esetben pedig a jármű forgalmi engedélyét és rendszámtábláját is bevonta a hatóság. Egy másik esetben egy „Független szolgáltató / Freelancer” megjelölésű gépjármű pedig törvénytelenül, előre meghatározott 10 000 forintos tarifával szállított volna utast a Kelenföldi pályaudvarra, miközben ilyen távolságra a viteldíj szabályosan hozzávetőleg 4500-5000 forintba került volna. Az érintett szolgáltatóval szemben szintén eljárást kedzeményezett a hatóság.

A biztonság mindenekelőtt!

A kormányhivatal II. Kerületi Hivatalának Népegészségügyi Osztálya összesen 371 közegészségügyi-járványügyi ellenőrzést végzett a kitelepülés, valamint Sziget teljes ideje alatt: az általános higiéniai állapotok és a tisztaság mellett a megfelelő hulladék elszállítást is figyelték, de kiemelt figyelmet fordítottak a folyamatos ivóvízellátás és az egészségügyi szolgáltatás meglétére is. A hivatal kezdeményezésére a fesztivál idején életben lévő hőségriadóra tekintettel a Sziget szervezői engedélyezték a látogatóknak, hogy fejenként 1,5 liter nem alkoholos frissítő italt bevihessenek a fesztivál területére. A népegészségügyi szakemberek szerint a fesztivál szervezői és a szolgáltatók idén a korábban tapasztaltaknál jobban felkészültek a közegészségügyi feltételek teljesítésére.

A kormányhivatal munkavédelmi- és munkaügyi hatósága az építkezés és bontás során elsősorban a biztonságos munkavégzésre vonatkozó előírásokat, a fesztivál ideje alatt pedig a szabályos foglalkoztatás feltételeit ellenőrizte. A Sziget alatt végzett 82 munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés során 6 munkáltatóval szemben tárt fel a hatóság olyan hiányosságokat, amely alapján a munkaügyi szabályok megsértése miatt indulhat eljárás.

Tematikus programok és mobil Kormányablak a Szigeten

Az idei Sziget fesztiválon Budapest Főváros Kormányhivatala minden nap tematikus programokkal, valamint mobil kormányablakkal volt jelen. A Szigetre kitelepült mobil kormányablak buszt leginkább okmányigénylés (személyi igazolvány, vezetői engedély, lakcímigazolvány, valamint útlevél) miatt látogatták a Szigeten tartózkodó vendégek.

A korábbi évek pozitív együttműködési tapasztalatait felkarolva Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a Sziget szervezőcsapata idén is együttműködik abban, hogy a fesztiválon esetleg elveszített okmányok (személyi igazolványok, vezetői engedélyek és TAJ kártyák) mielőbb visszakerüljenek tulajdonosaikhoz. Az együttműködés részeként már az idei fesztiválszezonban –a Sziget előtt – is közel száz okmány talált ismét gazdára.

(BFKH Sajtó)