Megtartotta idei második ülését a Fővárosi Államigazgatási Kollégium, ahol ezúttal az európai adatvédelmi rendelet (GDPR) hatósági jogalkalmazásban történő érvényesüléséről, a közigazgatási anyagi jogi szankcióival kapcsolatos új szabályokról, valamint a kereskedelmi építmény, rendeltetési egység átalakítása, és a kereskedelmi célú rendeltetés-módosítás engedélyezéséről hallhattak előadást a résztvevők.

 

A fővárosi kormányhivatal, a kerületi hivatalok, önkormányzatok és más hatóságok képviselői részvételével zajló Fővárosi Államigazgatási Kollégium őszi ülését dr. Uzsák Katalin, Budapest Főváros Kormányhivatalának főigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta, örömteli, hogy a kollégium több munkacsoportjában is aktív műhelymunka folyik. Mint mondta, fontos, hogy ezeken a fórumokon a jogalkalmazási területek megosszák egymással a tapasztalataikat, azokat közösen kiértékeljék, és a jogalkotó számára javaslatokat fogalmazzanak meg. A főigazgató arról is tájékoztatott, hogy dr. György István kormánymegbízott létrehozott egy e-közigazgatási munkacsoportot a kormányhivatalon belül, amelynek fő célja az innovatív technológiák, az infokommunikációs eszközök meghonosítása a BFKH feladatellátásában. Céljuk, hogy emeljék a kormányhivatali szolgáltatások minőségét, a munka hatékonyságát, valamint az átláthatóságot.

A köszöntő után Az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szabályainak érvényesülése a hatósági jogalkalmazásban címmel dr. Révész Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense tartott előadást. Dr. Oláh József, a BFKH jogi osztályának vezetője a közigazgatási anyagi jogi szankcióiról beszélt a 2019. január 1-én hatályba lépő szabályozás tükrében címmel, majd Tóth Ferenc, a BFKH Építésügyi Örökségvédelmi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztályának vezetője A kereskedelmi építmény, rendeltetési egység átalakítása, és a kereskedelmi célú rendeltetés-módosítás engedélyezése címmel tartott előadást.

Az ülésen dr. Domokos Péter igazgató a Közigazgatás Korszerűsítési Munkacsoport idei tevékenységét mutatta be, majd az Igazságügyi és Szociális Munkacsoport és a Hatósági Igazgatási Munkacsoport 2018. évi tevékenységének bemutatása következett, előbbit Burkáné dr. Nagy Beáta főosztályvezető-helyettes, utóbbit dr. Józsa Fábián főosztályvezető prezentálta.

(BFKH Sajtó)