Az ünnepi vásárlások során a megfelelő ügyféltájékoztatáson túl fontos, hogy a megvásárolt termék biztonságos legyen, a szezonális termékeknél – például a fényfüzérek esetében – pedig a veszélyes termékek gyors és hatékony kiszűrése az elsődleges szempont.

Íme néhány tanács, amire érdemes figyelni a vásárlások során:

A későbbi problémák elkerülése érdekében őrizzük meg az összes, vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát, hiszen a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha bizonyítani tudjuk, hogy az adott üzletében vásároltuk a terméket.

Fizetéskor minden esetben ellenőrizze, hogy a számlán valóban a termék vásárlása során meghirdetett vételár, valamint a megfelelő darabszám szerepel-e. Ha a számla tartalmával kapcsolatban bármilyen eltérést tapasztal, még lehetőleg a pénztárnál jelezze!

Fontos tudni, hogy több eladási ár együttes feltüntetése esetén a kereskedő minden esetben az alacsonyabb ár felszámítására kötelezhető.

Minden esetben ellenőrizze, hogy valóban hiteles nyugtát kapott vásárlást követően, amelyen egyértelműen fel van tüntetve a vásárolt termék neve, darabszáma és az eladó személy vagy cég neve.

Élelmiszer vásárlása esetén mindenképpen ellenőrizze a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejártát.

Érdeklődjön a visszavásárlás, kicserélés feltételeiről még a vásárlás előtt, mivel a termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni abban az esetben, ha ez előre nincs a szolgáltatás részeként biztosítva.

 

Karácsonyi fényfüzér érdemes a következőkre figyelni:

Olyan fokozottan veszélyes elektronikai termékeknél, mint a karácsonyfaégők, lámpafüzérek stb. mindig győződjön meg róla, hogy a CE jelölés megtalálható-e a terméken. Abban az esetben, ha nem talál ilyet, akkor feltételezhetően az adott termék nem kellőképpen biztonságos. Amennyiben kültéri fényfüzért vesz, mindenképp ellenőrizze a termék csepp- és por elleni védelmi biztonsági besorolását, amelyet az IP szám mutat. A kültéri célra szánt termék esetén a második számjegynek legalább 1-esnek vagy nagyobb kell lennie. Ha a fényfüzér IP második száma „0”, akkor az beltéri használatra szánt fényfüzér, és kültéren akkor sem szabad használni, ha a rajta szereplő szöveg szerint alkalmas erre.. Fontos továbbá olyan részletekre is odafigyelni fényfüzérek vásárlásakor, mint a csatlakozó dugó mérete és minősége, hiszen a helytelen szigetelés is könnyen problémákhoz vezethet. Érdemes olyan fényfüzért választani, amelyet a lehető legmagasabb biztonságtechnikailag vizsgálatokon is átestek forgalomba kerülés előtt. Erre utal például a TÜV Rheinland, vagy a MEEI megfelelőségi jelölés.

Vásárlásra valamint online vásárlásra vonatkozó garanciák

Termékek vásárlásakor nem árt tudni, hogy bizonyos termékekre 10 000 forintos vételár felett kötelező, egyéves jótállás vonatkozik. Ezek általában olyan tartós használatra szánt elektronikai cikkek, mint a hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, porszívó, varrógép, kerékpár, babakocsi, konyhai kisgépek, gyermekgondozási cikkek pl. pelenkázó, illetve mosdató állvány, babakocsi, magas- és asztalra szerelhető etetőszék, biztonsági gyermekülés, órák és ékszerek.

Vásárlás előtt fontos különbséget tenni a jótállás és szavatosság fogalma között is. 10 000 forintos vételár alatt nem jótállás, hanem két éves szavatossági időszak vonatkozik a termékekre. Ha ezen időszakon belül a termék gyártási hibából romlik el, akkor a kereskedő köteles ingyenesen javítani, megjavíttatni, cserélni, vagy ha ezekre nincs lehetőség, árleszállítással élni vagy a vételárat visszafizetni. A jótállás a szavatosságnál is több joggal ruházza fel a vásárlót, amelynek értelmében a nem gyártási eredetű hibát a jótállás 1 éve alatt a kereskedőnek kell bizonyítania. Ezen felül, ha a fogyasztó a termék meghibásodása miatt a vásárlástól számított 3 munkanapon belül jelzi kifogását a kereskedőnek, akkor az egyéb ellenszolgáltatás nélkül köteles a fogyasztási cikket kicserélni. A 10 kg-nál nehezebb termék esetében jótállás esetén a kereskedőnek kell gondoskodnia a termék helyben történő megjavításáról vagy a javítás helyszínére történő szállításról. Fontos még megemlíteni, hogy a kötelező jótállás esetén elegendő pusztán a jótállási jegy bemutatása. Ilyen esetben a számla megléte sem szükséges.

 

Online vásárláskor fontos tudni, hogy a fogyasztó a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indokolás nélkül elállhat a vásárlástól még akár minőségileg kifogástalan termék esetében is. Az elállási szándékot már a termék kézhezvétele előtt is be lehet jelenteni, akár a csomag átvételét megelőzően is. Amennyiben a fogyasztó a terméket átveszi, úgy elállás esetén a termék visszajuttatásának költsége őt terheli. E tekintetben csak akkor van kivétel, ha a vállalkozás általános szerződési feltételeiben ettől eltérő tájékoztatást ad a vásárlónak. Általánosságban a webáruházban vásárolt minőségi hibás termékekre is a fent említett szavatossági jogok vonatkoznak.

(BFKH sajtó)