Engedély nélkül helyezték üzembe a Kispesti Önkormányzat uszodájában felépült kültéri medencéket. Az illetékes népegészségügyi hatóság határozatban megtiltotta az önkormányzatnak és a medencéket üzemeltető cégnek, hogy fürdési céllal üzemeltessék azokat. Az indoklás szerint a fürdővíz szabad aktív klór tartalma esetenként a határérték két és félszeresét is elérte, továbbá fennállt az egészségkorosodás kockázata a próbaüzemben megnyitott medencékben, amelyeket az önkormányzati uszoda vendégei már két hete használhattak.

A Kispesti Önkormányzat által üzemeltett uszoda kertjében lévő két új medencét 2017. július 15-én helyeztek próbaüzembe, július 21-től a vendégek is használhatták azokat. Miután Budapest Főváros Kormányhivatala XX. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztálya erről tudomást szerzett, hivatalból vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy Kispest Önkormányzata nem rendelkezik a kültéri medencékhez szükséges vízjogi létesítési engedéllyel.

Az illetékes népegészségügyi hatóság szakemberei 2017. augusztus 1-jén helyszíni szemlét tartottak a Kispesti Uszodában. A megtekintett üzemeltetési naplókból kiderült, hogy a kültéri élmény medence szabad aktív klór tartalma nyolc esetben meghaladta a jogszabályban meghatározott felső határértéket (1 mg/l), esetenként elérte a 2,5 mg/l értéket, illetve 23 esetben volt felső határértéken. A Kispesti Uszoda munkatársai ezekben az esetekben a medencéket lezárták a vendégforgalom elől, és értesítették az üzemeltető céget.

A vizsgálat alapján Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatala megállapította, hogy a Kispesti Uszodában lévő kültéri medencékben a fürdőzés egészségkárosodást okozhat, ezért indokoltnak látta határozatban kötelezni Kispest Önkormányzatát és a medencék üzemeltetését végző KEREX Zugló Kft-t, hogy a medencék fürdési céllal történő használatát függesszék föl. Az uszoda a hatósági helyszíni szemle utáni naptól felfüggesztette a medencék terheléses próbaüzemét. A hatóság a határozat betartását a későbbiekben ellenőrizni fogja.

(BFKH Sajtó)