Új elektromos autókkal bővíti a kormány több állami intézmény, köztük az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Tudományos Akadémia és több kormányhivatal flottáját– mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az állami intézmények 26 új elektromos autójának átadásán. Budapest Főváros Kormányhivatalának járműparkja a következő hónapokban öt környezetbarát járművel bővül.

Fotó: NGM

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az átadón kiemelte, a most átadott járművekkel közelebb került ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2030-ra az árammal hajtott járművek aránya elérje a 30 százalékot. Elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) közötti együttműködésnek köszönhetően az idén központosított közbeszerzési eljárással gyorsan és költséghatékonyan került sor 200 elektromos jármű beszerzésére.

Varga Mihály kijelentette: a magyar gazdaság egyik legfontosabb hajtóerejét jelentő járműiparnak át kell állnia az elektromos autók gyártására és fejlesztésére, hogy Magyarország továbbra is az autógyártás élvonalába tartozhasson.

MTI Fotó

Felidézte, hogy a kormány az infrastruktúra kiépítése és az elektromobilitás terjesztése érdekében létrehozta az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-t, a 15 ezer főnél nagyobb települések önkormányzatai számára pályázatot írt ki a töltőállomások telepítésére. Utóbbi eredményeként 75 településen több mint 400 töltőpont épülhet, több helyen már megkezdődött a tervezés vagy a kivitelezés – tette hozzá.

Varga Mihály közölte, hogy továbbra is támogatják a cégek és magánszemélyek beszerzéseit, a tavaly szeptemberben indult elektromos autóvásárlási programban több mint 600 jármű megvásárlásához biztosítottak akár másfél millió forintos támogatást. Hangsúlyozta, sikeres évet zárt Magyarország az elektromobilitás terén, hiszen 2017 végén több mint 3500 autó fut zöld rendszámmal az ország útjain, majdnem kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt.

Budapest Főváros Kormányhivatala flottáját a következő hónapokban öt elektromos autóval fejlesztik, amelyekhez két telephelyen töltőállomást is létesítenek. Az első új Volkswagen E-Golf típusú elektromos autók 2018 januárjában állnak szolgálatba.

(BFKH Sajtó, MTI, Hirado.hu)