Eredményes a munkaerőpiaci reformprogram: másfél év alatt a foglalkoztatási rendszerből eddig 80 000 kihelyezés történt az elsődleges munkaerőpiacra – mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Budapest Főváros Kormányhivatallal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Bodó Sándor elmondta: a program lényege, hogy a foglalkoztatási osztályok felmérik az adott térség munkaadóinak foglalkoztatási igényét, alaposan megismerik a hozzájuk forduló álláskeresők szakmai képzettségét, lehetőségeit, majd ezek alapján összehozzák a munkaerőpiac szereplőit.

Az államtitkár a program eredményei közé sorolta, hogy az álláskeresők az új eljárás során jó eséllyel léphetnek az elsődleges munkaerőpiacra, mivel a foglalkoztatási osztályok személyre szabott segítséget nyújtanak. Felhívják például a  figyelmet a foglalkoztatással összefüggő támogatási lehetőségekre és képzésekre, a munkaadóktól, illetve a munkavállalóktól kapott információkat pedig összefésülik, megszűrik, így eredményesebb lesz a közvetítés – ismertette. Az államtitkár utalt arra is, hogy a munkaerőpiaci reformprogram márciusban befejeződik, de dolgoznak a fenntartásán.


Sára Botond elmondta: a kormányhivatal felkészült az új kihívásra, célunk, hogy a Budapesten – az év elején – indult programban legalább 650 álláskeresőt eljuttathassunk a főváros elsődleges munkaerőpiacára március végéig. Jelenleg 3 százalék alatt van a munkanélküliség Budapesten, a nagyvállalatok számára pedig egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni, ezért szemléleti váltásra van szükség – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Fontos, hogy a munkáltatót is ugyanolyan ügyfélnek tekintsék, mint a munkavállalót – fejtette ki Sára Botond. A program fontos eleme a vállalatokkal való szoros együttműködés és a munkáltatói igények figyelembevételével létrejövő képzési rendszer – egészítette ki. A kormánymegbízott szólt arról is, hogy a hivatal erősíti az ügyfélközpontú szemléletet, a területen dolgozók pedig felkészültek arra, hogy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően végezzék munkájukat.

(BFKH Sajtó/MTI)