December 14-én tartotta koordinációs értekezletét a téli felkészülés jegyében Budapest Főváros Védelmi Bizottsága és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a veszélyelhárításban résztvevő szervezetekkel, valamint a közüzemi szolgáltatók képviselőivel a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi épületében.

Az értekezlet résztvevőit dr. Uzsák Katalin, Budapest Főváros Kormányhivatala főigazgatója és Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte.

A koordinációs értekezleten a megjelent szervezetek képviselői beszámoltak a téli időjárásra való felkészültségükről.

Felszólalt az FKF Zrt., a BKK, az ELMŰ-ÉMÁSZ ZRT., a Fővárosi Csatornázási Művek, Fővárosi Vízművek Zrt., Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Rendőr-főkapitányság ,az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár képviselője, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya, Nemzeti Közművek Földgázszolgáltató Zrt., a FŐTÁV Zrt., , a BKV, a MÁV, illetve a Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézet képviselője is.

– Budapest Főváros Védelmi Bizottsága évről érvre megtartja ezt az értekezletet, amelynek célja, hogy a védelmi igazgatásban részt vevő, illetve az abban érintett szervezetek együttműködését javítsuk, és a korábbi évek tapasztalataira építve fejlesszük a közös feladatellátásunkat. Célunk, hogy az itt megjelent szervezetek ne csak külön-külön készüljenek fel magas színvonalon a téli hideggel együtt járó kockázatokra, hanem hogy közösen, ütőképes csapatként tudjunk reagálni a téli hideg időjárás jelentette kihívásokra, annak érdekében, hogy a fővárosiak számára a téli hónapok idén is lehetőleg zavartalanul, biztonságban teljenek – jelentette ki, dr. Uzsák Katalin Budapest Főváros Kormányhivatala főigazgatója.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a főváros területén 42 téli kockázati helyszínt állapítottak meg a katasztrófavédelem munkatársai, amihez Budapesten és Budapest környékén 23 befogadó és kényszervárakoztató helyet jelölt ki a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A fővárosban összesen 410 befogadó helyen több mint 180 000 fő elhelyezését tudja ideiglenesen biztosítani az igazgatóság.

A 24/48-as szolgálati munkarendben 246 fővárosi tűzoltó áll készenlétben, valamint 78 terepjáró képességű tűzoltó gépjármű áll rendelkezésre a téli időszakban.

Szerződéses partnereinktől 52 munkagépet, köztük hőlégbefúvót, sátrakat, homlokrakodókat és darukat tud az igazgatóság a kárelhárításba bevonni. A fővárosi közműcégek kapacitástól függően és igény szerint 52 brigádszállító és munkagépet tudnak biztosítani 12 órán belül. Szerződéses partnereinktől 12 kamionmentőt tudunk igénybe venni szükség idején.

A kerületekben lévő lebiztosított technikai eszközök közül 141 eszközt jelölt ki az igazgatóság a téli feladatok támogatására. A Budapest Önkéntes Mentőszervezet több mint 515 fővel és 52 téli feladatvégzésre alkalmas technikai eszközzel és gépjárművel támogatja a munkánkat. A fővárosi karitatív szervezetek három órán belül 23 gépjárművel, 108 fővel segítik a bajba jutott lakosságot egy nagyobb téli káreseménynél.

 

A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. 105 db célgéppel és 200 fős operatív műveleti létszámmal áll készen a téli események kezelésére.

Az ELMŰ ÉMÁSZ Zrt. 70 db zavarelhárítási gépjárművet, 8 db kosaras gépjárművet, 14 db aggregátort tud biztosítani, 80 db 2 főből álló szerelőpár áll rendelkezésre, továbbá mérnöki és szerviz ügyelet működik.

Más megyék segítségére az igazgatóságunk 12 órán belül 18 terepjáró képességű gépjárművet és 50 fős létszámból álló önkéntes beavatkozó mentőosztagot képes kiállítani.

Az értekezletet sajtótájékoztató követte. A média munkatársainak Budapest Főváros Védelmi Bizottsága részéről Budapest Főváros Kormányhivatalának főigazgatója, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról számolt be, hogy az elkövetkezendő hónapokban a veszélyelhárításban résztvevő, a közösségi közlekedést szervező és végző szervezetekkel, továbbá a közüzemi szolgáltatókkal együttműködve, milyen intézkedéseket tesznek, illetve tettek a főváros lakossága ellátásának érdekében.

A rendezvényen a Budapesti Polgárőr Szövetség Kardos Pál elnök vezetésével negyven fővel képviselte magát.

Az esemény keretében a résztvevők megtekintették a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérésére a Budapest Mentőszervezet tagszervezetei, valamint több önkéntes és együttműködő szervezet részvételével összeállított járműbemutatót. Az önkéntesekből összeállt „Téli Operatív Mentő Egység” rendeltetése, hogy a lakosság életének és anyagi javainak mentésében, a hivatásos katasztrófavédelmi állomány munkáját segítse a téli időjárási körülmények miatt kialakult károk felderítésében, csökkentésében, a helyreállítási feladatok végrehajtásában.

(FKI, BFKH Sajtó)