Anyatejellátás
Érintett szervezeti egység:
Egészségbiztosítási Hatósági Főosztály

2017. január 1-től Budapesten  és Pest megyében a Budapest Főváros Kormányhivatala  Egészségbiztosítási Hatósági Főosztálya végzi az anyatejellátás elszámolásával kapcsolatos ügyintézést.

Annak érdekében, hogy minden csecsemő hozzájuthasson az anyatejhez, az egészségbiztosítás  támogatást nyújt az anyatej árához, valamint a speciális táplálkozási igények kielégítésére szolgáló tápszerekhez.

Azon anyukának, akinek több anyatej termelődik, mint amennyi gyermeke táplálásához szükséges, lehetősége van anyatejadásra. A vonatkozó szabályozás értelmében az állam a társadalombiztosításon keresztül az anyatejadó anyukát a leadott anyatej mennyisége után járó, meghatározott literenkénti összegű támogatásban részesíti.

Az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti ára: 2.700,- Ft.

A járóbeteg-ellátás keretében társadalombiztosítási támogatással rendelt anyatej elszámolásának lehetőségei:

anyatejgyűjtő állomáson keresztül,

úgynevezett „háztól-házig” módon adható anyatej, amikor is az anyatejadó anyuka lakásán lefejt anyatej közvetlenül a gyermekhez kerül.

Az elszámolási időszak a tárgyhónap első napjától a tárgyhónap utolsó napjáig tart. Az elszámolást a tárgyhónapot követő 8 napon belül kell benyújtani a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal kerületi/járási hivatalához.

Fentiekkel kapcsolatban szíves figyelmükbe ajánljuk a NEAK honlapján található részletes tájékoztatót.

 

(BFKH)