Negyven munkaadó több mint 2500 állásajánlattal várta az érdeklődőket a Kormányhivatal V. kerületi állásbörzéjén. Az Aranytíz Kultúrházban október végén megtartott rendezvényt a Fővárosi Kormányhivatal és a VIII. Kerületi Hivatal az uniós forrásból megvalósuló Út a munkaerőpiacra kiemelt projekt keretében rendezte, amelynek indulása óta már több mint háromezer álláskereső részesült különböző támogatásokban annak érdekében, hogy álláshoz jussanak vagy vállalkozóvá váljanak. A börzét Budapest Főváros Kormányhivatala részéről Csete László projektmenedzser és Farkas Petra, a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitották meg.

Az állásbörze célja, hogy elősegítse a munkaadók és álláskeresők közötti kapcsolatfelvételt, valamint alkalmat biztosítson a közvetlen és személyes találkozásra a munkaerőpiac szereplői között. Ennek érdekében a munkaadók az állásajánlatok mellett munkaerő-piaci információnyújtással és technikákkal, pálya- és munkavállalási tanácsadással is várták az érdeklődőket. Emellett megismerhették az Út a munkaerőpiacra programot: a projekt keretében nyújtható szolgáltatásokat, a képzési, a vállalkozóvá válási és a bérjellegű támogatásokat. Az Út a munkaerőpiacra program a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) valósul meg.

Csete László a nyitóbeszédében elmondta, hogy a 2015 decemberében indult kiemelt projekt fővárosi munkaerő-piaci programját Budapest Főváros Kormányhivatala bonyolítja le, szoros együttműködésben a Kerületi Hivatalokkal. Tájékoztatott a projekt eddigi időarányos eredményeiről, ugyanis már 3058 fő álláskereső belépett a programba, bérjellegű támogatásban több mint 1430 fő részesült, vállalkozóvá válási támogatást 440 fő igényelt, munkaerő-piaci képzést pedig 1145 fő kezdett el.

Farkas Petra köszöntőjében emlékeztetett, hogy immár a hetedik Kormányhivatal által szervezett állásbörze, az Út a munkaerőpiacra projekt keretében pedig a negyedik rendezvény a Belvárosban, amely sikerrel szolgálja a kerületben élők elhelyezkedését is. A legutóbbi állásbörzén például közel 600 érdeklődő jelent meg, és a börzét követően esetenként több körben zajlott állásinterjúk után 35%-os volt az elhelyezkedés.

A VEKOP-8.1.1-15-2015-00001 azonosítószámú Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt megvalósításának forrása az Európai Szociális Alap (ESZA) és a nemzeti társfinanszírozás által biztosított összeg. A munkaerő-piaci projekt 2018. december 31-ig összesen 10,4 Mrd Ft kerettel rendelkezik, ebből 4,922 milliárd forint a fővárosi részprojekt forrása. Ennek felhasználásával célunk legalább 4922 álláskereső visszavezetése a nyílt munkaerőpiacra.

(BFKH Sajtó)