Az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság bejelentése nyomán a Szentendrei Járási Hivatal és Budapest Főváros Kormányhivatala népegészségügyi szakemberei haladéktalanul megkezdték a járványügyi és élelmezés-egészségügyi vizsgálatot a budakalászi Napvirág Idősek Otthonában észlelt hányásos, hasmenéses megbetegedések kapcsán, valamint a további megbetegedések megelőzése érdekében többek között szigorított fertőtlenítést rendeltek el.

Jelen ismereteink szerint 10 fő betegedett meg a gondozottak közül, ebből nyolcan kórházba kerültek. A megbetegedések megjelenésének ideje alatt az érintett 10 fő közül 3 halálesetről szereztünk tudomást, azonban annak kiderítése még folyamatban van, hogy a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel. A székletminták, élelmiszer és étel minták, tisztasági minták begyűjtése megtörtént, laboratóriumi vizsgálatuk zajlik.

A népegészségügyi hatóság intézkedéseket hozott a további esetek előfordulásának megelőzése érdekében: többek között szigorított fertőtlenítést rendelt el, melynek végrehajtását ismételt szemlén ellenőrizte.

Újabb megbetegedésekről a népegészségügyi hatóságnak nincs tudomása.

(BFKH Sajtó)