2011. január 1-jével a Jó Állam koncepció jegyében tárták szélesre ablakaikat az állampolgárok előtt az Integrált Kormányzati Ügyfélszolgálatok. Országszerte 29 Kormányablak nyílt – ebből négy Budapesten – az intézhető ügyek széles tárházát kínálva.

Az indulásnál 29 ügykörben adtak tájékoztatást, vettek át és továbbítottak kérelmet vagy éppen nyitottak ügyfélkaput a kiválasztott és alapos szakmai képzésben részesített munkatársak. Az intézhető ügyek száma – az állampolgári igények és jelzések figyelembe vételével – mára már meghaladja a 60-at.


A fővárosban a VIII. kerületi Fiumei úton, a XIII. kerületben a Teve utcában és a Visegrádi utcában, valamint a III. kerületi Váradi Sándor utcában működnek Kormányablakok. Ez utóbbi idén áprilisban költözött el a Magyar Államkincstár épületéből, a XI. kerületi Bartók Béla útról. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata rendkívül pozitívan fogadta a „jövevényt”, a kerületi újság és televízió is hírt adott a Kormányablak érkezéséről. Az Integrált Kormányzati Ügyfélszolgálatok tevékenységét sikeresnek ítélhetjük, hiszen az ügyfelek száma hónapról hónapra növekszik. Tavaly a négy ügyfélszolgálatot több mint 40 ezren, 2012. első félévében pedig már közel 33 ezren keresték fel.

A legnépszerűbb ügykörök kétségtelenül a családtámogatási ellátásokkal kapcsolatos beadványok leadása, az összes intézhető ügy kevés híján 20%-át (több mint 6400-at) tették ki az anyasági támogatás, családi pótlék, gyermekgondozási segély megállapítása iránti kérelmek. Örvendetesen magas az ügyfélkapu nyitását igénylők aránya; mind többen választják az elektronikus ügyintézést lehetővé tévő regisztrációt, ezzel is segítve az e-közigazgatás térnyerését.

2011. októberétől került az intézhető ügyek körébe az Európai Egészségbiztosítási Kártya iránti kérelmek befogadása, így az ügyfelek a nyári szabadságokra időzített külföldi nyaralások miatt tömegesen keresik fel a Kormányablakokat. Továbbra is népszerű az Alaptörvény aláírt példányának megrendelése.

A Kormányablakok kiemelkedően fontos feladata, hogy széleskörű tájékoztatást tudjanak nyújtani akár a hatáskörünkbe tartozó, akár bármely más hatósági ügyben, szem előtt tartva azt az alapelvet, hogy érdemi segítségnyújtás nélkül nem engedhetnek távozni egy érdeklődőt sem. Az ügyfelek élnek is a lehetőséggel, tavaly 28 ezren, idén eddig 23 ezren távoztak a Kormányablakokból a széleskörű tájékoztatás birtokában.

Bízunk benne, hogy az állampolgárok továbbra is megtisztelnek bennünket a bizalmukkal, hiszen a Kormányablakok munkatársai törekednek arra, hogy feladataikat magas színvonalon, tisztességgel, becsülettel lássák el a közjó, a Jó Állam érdekében.

 

A budapesti Kormányablakok elérhetőségei:

VIII. kerület, Fiumei út 19/A.(a Nyugdíjbiztosító épületében)

XIII. kerület, Teve utca 1/a-c. (az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv ügyfélszolgálata mellett)

XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112. (a Központi Okmányiroda tőszomszédságában)

III. kerület, Váradi Sándor utca 15. (az egykori ÁNTSZ épületben)

 

További információért, kérjük, keresse fel a Kormányablak portált, a www.kormanyablak.gov.hu webcímen.

(BFKH Ügyfélszolgálati Főosztály)