Budapest Főváros Kormányhivatala

Dr. György István

kormánymegbízott

Vezető hírek

Budapest Főváros Kormányhivatala, 2015. május 4. 14:55

A Quaestor károsultak a fővárosban a posták mellett két kijelölt kormányablakban is benyújthatják kárigényüket - Kérdések és válaszok a témában

A kárigényének bejelentésére 2015. május 6-tól nyílik lehetőség a kormányablakokban. A benyújtás végső határideje 2015. június 5. amelynek elmulasztása JOGVESZTŐ. Ezt követően nem lehet benyújtani az igényeket. A kormányablakokban kizárólag a kárigények benyújtására van lehetőség, a Quaestor vonatkozásában más típusú ügyintézést nem végeznek, konkrét ügyekben információt nem nyújtanak.

Budapest Főváros Kormányhivatala, 2015. május 26. 9:36

„Neten a Hivatal” – a BFKH részvételével

A Belügyminisztérium, a KEK KH és hivtalunk közös részvételével megrendezett hatnapos országos egyetemi roadshow nyitó és záró rendezvényén hivatalunkat kormányablak munkatársaink képviselték. Ügyintézőink a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán május 11-én, hétfőn, míg a Ludovika Fesztiválon, az Orczy parkban május 16-án, szombaton nyújtottak segítséget és tájékoztatást az érdeklődőknek.

Budapest Főváros Kormányhivatala, 2015. május 20. 13:59

Védelmi Bizottsági egyeztetés Pakson

A Paksi Atomerőműben tett látogatást dr. György István kormánymegbízott a Fővárosi Kormányhivatal vezetésével és a Fővárosi Védelmi Bizottság tagjaival, ahol dr. Horváth Kálmán, Tolna megyei kormánymegbízottal és kollégáival, több megye védelmi bizottságaival, katasztrófavédelmi és kommunikációs szakembereivel közösen vettek részt az atomerőmű működéséről, biztonságáról, illetve az esetleges veszélyhelyzetek esetén teendőkről tartott előadásokon. A Paksi Atomerőmű részéről dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató, Dohóczki Csaba csoportvezető és az erőmű balesetelhárítási vezetője, Bana János vezették körbe a látogatókat, akik a látogatóközpont mellett a reaktor- és turbinacsarnokokba is betekinthettek. A szakemberek arról tájékoztattak, hogy az atomerőmű állítja elő hazánkban a legolcsóbban az elektromos áramot, és a Magyarországon felhasznált áram közel felét Pakson állítják elő. Mindeközben a nukleáris energia a levegőszennyezés szempontjából az egyik legkedvezőbb, a Paksi Atomerőmű biztonsági színvonala pedig a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az európai élvonalba tartozik.

Budapest Főváros Kormányhivatala, 2015. május 15. 16:10

Letették a Dagály Uszodaközpont alapkövét

Közösen tette le a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály Uszodaközpont alapkövét Orbán Viktor miniszterelnök, Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Budapest Főváros Kormányhivatala, 2015. május 12. 13:19

Kezdetét vette az IRRS-misszió

Hazai és nemzetközi részről mintegy százan vettek részt az úgynevezett Integrált Hatósági Felülvizsgálati Misszió 2015. május 11-én tartott nyitóértekezletén. Az Európai Unió 2009-ben döntött arról, hogy a tagállamoknak legalább tízévente meg kell szervezniük nemzeti hatóságaik önellenőrzését, valamint nemzetközi szakértői értékelést kell kérniük a biztonság folyamatos javítása céljából. Ennek keretében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében az elkövetkező napokban nemzetközi szakértői stáb tekinti át az atomenergia békés célú alkalmazásának biztonságáért és védettségéért felelős magyarországi hatósági rendszer működését a röntgengépektől az atomerőműig. A programban a Fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya is részt vesz.

Budapest Főváros Kormányhivatala, 2015. május 7. 12:12

Nukleáris veszélyelhárítási konferencia a Védelmi Bizottság szervezésében

Nukleáris veszélyelhárítással foglalkozó továbbképzést tartottak az MTA Központi Fizikai Kutató Intézet csillebérci telephelyén Budapest Főváros Védelmi Bizottság Védelmi Titkárság szervezésében. A konferenciára hivatalosak voltak a Kormányhivatal, illetve az érintett II., XI., és XII., kerületi védelmi bizottságok illetékes munkatársai, a rend- és katasztrófavédelmi szervek szakemberei, a mentőszolgálat, a népegészségügy, a Magyar Honvédség, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Fővárosi Polgárőrség, valamint a Magyar Vöröskereszt képviselői is. A rendezvény célja nukleáris veszélyhelyzetek esetén érintett szervezetek szakembereinek, illetve a Budapest területén elhelyezkedő nagyobb sugárforrások (Budapesti Kutatóreaktor, BME Oktatóreaktor) közelében elhelyezkedő kerületek érintett munkatársainak szakszerű tájékoztatása, szemléletformálása volt.