A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Szikszói Járási Hivatala – a járáshoz tartozó 24 településsel közösen – 2018. augusztus 17-én immár harmadik alkalommal rendezi meg a Szikszói Járás Napját. Szikszó városát és Halmajt követően ezúttal a Magashegy lábánál, egy szelíd völgyben meghúzódó, korábban Abaújlakhoz csatolt kicsiny falu, Szanticska ad otthont a rendezvénynek.

Meghívott partnertelepülés az idén a felvidéki Rozsnyórudna (szlovákul Rudná) lesz, az egykori Gömör vármegye egyik faluja, amely Abaújlakkal ápol testvérvárosi kapcsolatot. Augusztus 17-én 10.00 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a programsorozat. 10:20 órától a járás önkormányzatai mutatják be faházakban a START mintaprogramjaikat. Ezzel párhuzamosan 10:30-kor indul a kispályás focitorna, melyen az Encsi Rendőrkapitányság, továbbá a járás polgármestereiből, a járási hivatal, valamint a Kormányhivatal munkatársaiból kiállított csapatok versenyeznek egymással.

Az odalátogatóknak lehetőségük lesz autóbuszos kirándulásra a járás különböző településeire az adott polgármester kalauzolásával. Ugyanakkor hangulatos sétakocsikázáson is részt vehetnek az érdeklődők. A felállított színpadokról különféle hagyományőrző és kulturális programok szórakoztatják a vendégeket.

Újra sor kerül az önkormányzatok „Gulyáságyúban együtt főzünk” elnevezésű programjára is. A minőségről mesterszakács gondoskodik; 5 gázzsámolyon főzik majd az ételeket, melyekből akár 800 vendég is jóllakhat. Mindezeken túl a látványfőzés és lángos sütés produktumai is gazdagítják a kínálatot. A kisgyermekek számára egész nap állatsimogató nyújthat élményeket.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet)