Veszettség vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma 2017. március 2-án, egy Bekecsen elhullott, korábban rendellenesen viselkedő rókában. A veszettség az egyik legveszélyesebb zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség, ezért a hatóság ezúton is és ismételten felhívja a figyelmet a megelőzést szolgáló vakcinázás és a vadállatokkal szembeni körültekintő viselkedés fontosságára!

A Szerencs melletti Bekecsen talált rókán elhullása előtt látható volt, hogy nem egészséges: imbolygó volt a mozgása, sérültnek tűnt a lába és félelmet nem mutatott az emberi közeledésre. A NÉBIH debreceni laboratóriuma megerősítette a veszettség gyanúját. Az eset mintegy 5 kilométerre történt attól a helytől, ahol tavaly februárban találták meg egy másik róka tetemét, melyből a laboratóriumi vizsgálat szintén kimutatta a veszettség vírust. Az érintett térségben - Bekecs, Legyesbénye és Szerencs közigazgatási területén - 90 napos ebzárlatot rendelt el az illetékes állategészségügyi hatóság.

A veszettség vírusa a beteg állat harapásával, marásával terjed és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás.

A betegségtől való mentesség elérésében, illetve közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának, melyet az érintett térségben – tekintettel a járványügyi helyzetre – az ebzárlat tartama alatt az ebek tartási helyén, vagy állatorvosi rendelőben lehet elvégeztetni.

(Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztály (Kép: illusztráció))