A rovartani vizsgálatok eredményei alapján véget ért Magyarországon a kéknyelv betegség (bluetongue disease) szempontjából a vektormentes időszak. A törpeszúnyogok (Culicoides spp.) megjelenésével a betegség ismételt előfordulása és további terjedése várható, ezért továbbra is érvényes az országos főállatorvos kéknyelv betegség elleni vakcinázásra vonatkozó határozata. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja az állattartók figyelmét, hogy részben módosultak az állatszállításokra vonatkozó szabályok.

A vakcinázási stratégia egy kötelező és egy önkéntes részből áll. Az esetleges új kitöréssel érintett állattartó gazdaságokban a hatóság – állami költségen – kötelező jelleggel vakcinázni fog minden betegségre fogékony egészséges egyedet. Emellett, mivel Magyarország teljes területe 2015 novemberétől egy egységes védőzónának minősül, megelőzésképpen önkéntes alapon az állattartók is vakcináztathatják állataikat.

A vektormentes időszak végével és a vakcinázás engedélyezésével az állatszállításra vonatkozó szabályok részben módosulnak.

1. Továbbtartásra Magyarországról az EU mentes területeire, illetve megfigyelési körzeteibe, csak olyan kérődző szállítható, amely

o kéknyelv betegség elleni védőoltásban részesült, vagy

o laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy már átvészelte a betegséget, vagy

o szállítás előtt jóváhagyott vektormentes létesítményben tartózkodott.

2. Az azonnali vágásra történő szállítás, illetve azonos besorolású körzeten belüli szállítás esetén a feltételek változatlanok.

3. Harmadik országba irányuló szállításoknál továbbra is a fogadó ország követelményeinek megfelelően történhet a szállítás.

Az eddigi tapasztalatok alapján a vektormentes időszak újbóli kezdete 2017. negyedik negyedévében várható. Kérjük a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv betegség tüneteire fokozottan figyeljenek, és gyanú esetén haladéktalanul értesítsék szolgáltató állatorvosukat.

(Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztály (Kép: illusztráció))