A miniszterelnök 82/2018. (VI. 22.) ME határozatában, a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és a területi integrációval összefüggő törvénymódosításokról szóló 2010. évi CXXVI. törvény 10. § (2) bekezdésében foglalt jogkörében, a Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára 2018. július 1-jei hatállyal Demeter Ervint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottá nevezte ki.

A közigazgatásnak nincs más létjogosultsága és más mértéke, mint az emberek és a haza szolgálata – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2018. június 26-án, kedden az Országházban, a kormánymegbízottak kinevezési okiratának átadásán.  A kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy jelenleg a magyar állam legjobban működő szerve a középszintű közigazgatás. „Azt várjuk a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy a központi közigazgatás is méltóztasson felzárkózni erre a színvonalra, hogy azt tudjuk mondani: ez a különbség a következő években majd eltűnik” – tette hozzá. Megfogalmazta továbbá azt a véleményét is, mely szerint nem biztos abban, hogy a járási rendszer tökéletes állapotban lenne. Nincs meggyőződve ugyanis afelől, hogy a járási hivatalok száma optimális-e. Reményei szerint az elkövetkező négy év alkalmas arra, hogy ennek a kérdésnek is nekifeszüljenek. Orbán Viktor kifejtette, hogy a magyar államnak és az azt igazgatóknak mindig úgy kell működniük, hogy „az állam megtartson minket annak, amik vagyunk – ahogyan a választási kampányban is elmondtuk -, hogy megőrizze Magyarországot magyar országnak”. Jelezte, nem lesz más a kormánymegbízottak munkájának vezérfonala a következő években sem. Ezért azt kérte tőlük, hogy azzal a testtartással végezzék munkájukat, amelyben ott van egy ezeréves magyar állam.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében kiemelte, hogy ma az állam gyakorlati találkozási pontja az emberekkel leginkább a közigazgatásban, azon belül is a kormányhivatalokon keresztül valósul meg, ezért az ottani lelkiismeretes és színvonalas munkavégzés az állam egészének működéséről ad képet a polgároknak.

Berkó Attilát Jász-Nagykun-Szolnok megyei, Demeter Ervint Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, György Istvánt fővárosi, Harangozó Bertalant Vas megyei, Horváth Kálmánt Tolna megyei, Horváth Zoltánt Baranya megyei, Juhász Tündét Csongrád megyei, Kancz Csabát Komárom-Esztergom megyei, Kovács Ernőt Bács-Kiskun megyei, Neszményi Zsoltot Somogy megyei, Pajtók Gábort Heves megyei, Rácz Róbertet Hajdú-Bihar megyei, Román Istvánt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Sifter Rózsát Zala megyei, Simon Lászlót Fejér megyei, Szabó Sándort Nógrád megyei, Széles Sándort Győr-Moson-Sopron megyei, Takács Árpádot Békés megyei, Takács Szabolcsot Veszprém megyei, Tarnai Richárdot pedig Pest megyei kormánymegbízottá nevezték ki július 1-jei hatállyal.

Az ünnepségen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Bíró Marcell, a Miniszterelnöki Kormányiroda vezetője, valamint Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet)