A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal és Miskolc Megyei Jogú Város közös szervezésében idén ötödik alkalommal rendezték meg Miskolc belvárosában a Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt. Demeter Ervin megyei kormánymegbízott és dr. Kiss János alpolgármester köszöntő beszédét követően dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára nyitotta meg a rendezvényt. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatottakat a megye humánerőforrásának tekintjük, egyharmaduk szakmával is rendelkezik.

Demeter Ervin beszédében kiemelte: a legfontosabb cél ma már az, hogy az embereket visszavezessék a munkaerőpiacra. A Kormányhivatal a kiállításon mintegy 70 foglalkoztató közel 650 álláshelyét ajánlja a közfoglalkoztatottaknak, ezzel is megjelenítve azt a szándékot, hogy minél több embernek legyen lehetősége a piaci viszonyok között dolgozni. A rendezvény egyik céljaként a közfoglalkoztatás során előállított termékek bemutatását, a program értékteremtő jellegének hangsúlyozását jelölte meg. A kiállítás ugyanakkor lehetőséget biztosít a közfoglalkoztatók számára, hogy bemutassák azokat az újszerű elemeket, amelyeket a különböző foglalkoztatási programok keretein belül valósítottak meg. Továbbá a rendezvény remek alkalmat jelenthet a közfoglalkoztatók közötti kapcsolatfelvételre és kooperációk kialakítására – összegzett a kormánymegbízott.

A kiállítás méretében és minőségében is erőt és sikert sugároz – állapította meg dr. Kiss János. Hangsúlyozta, hogy a közmunkaprogram a kezdetektől bátor és innovatív volt. Egyszerre kellett munkarutint és munkakultúrát fejleszteni, hogy utat nyisson számukra a piacgazdaság felé. A kiállításon két napon keresztül kézzelfoghatóvá válik a látogatók számára a közfoglalkoztatási program sikere, a kézműves termékek és élelmiszerek sokasága.

Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár megnyitó beszédében kitért a foglalkoztatáspolitikára és közfoglalkoztatásra. A kormány a közfoglalkoztatást átmeneti jelleggel egy munkaerőpiaci reintegráló eszközként kínálja, mint foglalkoztatási lehetőséget – mutatott rá. A rendezvény kiemelt figyelmet fordít a közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átjárhatóság erősítésére, és a közfoglalkoztatásban résztvevők részére állásközvetítési lehetőséget is biztosít. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a 2019. évi költségvetés alapján 180 milliárd forint biztosítja majd mintegy 126 ezer fő közfoglalkoztatását.

A kiállításon 93 önkormányzat – közülük kilencen szomszéd megyékből –, 3 településüzemeltető szervezet, GAMESZ; 4 nonprofit kft.; 4 szociális szövetkezet; valamint 7 egyéb szervezet állította ki a közfoglalkoztatás keretében megtermelt, előállított javakat, termékeket. Az eseményt a megnyitótól kezdve végig a két napon át rendkívüli érdeklődés övezte, rengeteg érdeklődő tekintette meg a kiállítást és sokan éltek a vásárlás lehetőségével is.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet)