Gyakorta meglepjük szeretteinket – különösen a gyermekeket – ajándékkal, főként játékokkal. Valamennyien azt szeretnénk, hogy a gyerekek maradéktalan örömmel vegyék birtokukban ezeket a tárgyakat, és a későbbiekben is csak az önfeledt játék maradjon meg emlékeikben. Ennek érdekében fontos, hogy csak megbízható helyen, megfelelő minőségben szerezzük be ezeket a termékeket.

Az Európai Unió területén számos szakember foglalkozik azzal, hogy a gyermekek részére olyan használati cikkek és játékok kerüljenek forgalomba, melyek az egészségesre nem ártalmasak, gyártásuk során csak engedélyezett összetevőket használtak fel, a felhasznált kémiai anyagokat csak a meghatározott és engedélyezett koncentrációban tartalmazzák. Sajnálatosan, a piacon időről-időre feltűnnek ezeknek a kritériumoknak nem megfelelő, silány minőségű, az egészségre ártalmas áruk. Ezek a cikkek az Európai Unió területén kívül, tömeggyártásban készülnek, sokszor olyan összetevőkből, melyeket az Unióban esetleg már évek óta tilos felhasználni bármilyen célra. Minőségük nem megfelelő, az egészségre ártalmasak. Pl. a műanyag lágyítására szolgáló úgynevezett ftalátokat (rákkeltő kémiai anyag) a megengedettnél 300-szor magasabb koncentrációban tartalmazzák.

Az Európai Unió valamennyi tagállama – így Magyarország is –, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia részt vesz riasztási rendszer (Rapex) működtetésben, amely célja az egészségre ártalmas kémiai anyagokat tartalmazó áruk forgalomból való kiszűrése. A leggyakrabban bejelentett termékkategóriák a ruházat és divattárgyak, a játékok, az elektromos készülékek és berendezések és a kozmetikai készítmények.

Az elmúlt hetekben nagyszámú játék, elsősorban műanyag babák esetében került sor riasztás kiadására Magyarországon egészségre ártalmas kémiai anyag tartalom miatt.

A bejelentett veszélyes termékek megtekinthetők egyrészt az Európai Bizottság nyilvános Rapex honlapján https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.listNotifications másrészt az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság által üzemeltetett alábbi linken:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/kemiai_biztonsag/lakossagi_tajekoztatas

Gyermekek részére vásárolt árucikkek esetében mindig olvassuk el figyelmesen az összetevőket, és a biztonsági figyelmeztetéseket! Amennyiben egy áru szerepel a tiltó listán, ne vásároljuk meg!

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály)