A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal 2018. október 2-án szakmai egyeztetést tartott a hulladékkezelési közszolgáltatás aktuális kérdéseiről.

Demeter Ervin Kormánymegbízott köszöntötte a települések polgármestereit, majd Hercsik István úr, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. Ügydöntő Felügyelőbizottságának Elnöke adott tájékoztatást a hulladékkezelés jelenlegi helyzetéről.

Dr. Péter Adél Hatósági főosztályvezető előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarország Nemzeti Reform programjával összhangban az egészséges környezet és a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében közegészségügyi, környezetvédelmi szempontból kiemelt fontosságú feladat a fogyasztás során keletkező szilárd hulladékok összegyűjtésével, kezelésével kapcsolatos intézkedések megtétele. Az emberi egészség, a környezettudatos magatartás kialakításához, a fenntartható fejlődéshez megfelelő jogi szabályozásra, a végrehajtáshoz szükséges intézményrendszerre, továbbá a fejlesztést ösztönző támogatásokra van szükség.

A tervek szerint 2019-ig, mintegy 100 milliárd forint felhasználásával, egységes, európai színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer jön létre Magyarországon, mely megyénket mintegy 10 milliárd forint támogatással érinti. A célkitűzés megvalósítása a települési önkormányzatok széleskörű összefogását, együttműködését igényli, melynek érdekében a megyében létrejöttek a feladatellátást biztosító társulások, ütemesen halad a társulási megállapodások módosítása, hangsúlyozta, hogy a feladatellátási kötelezettség teljesítése a képviselő-testületek felelőssége. Azért, hogy a közszolgáltatás folyamatos és zökkenőmentes biztosítása a törvényi előírásoknak megfelelően megtörténjen az együttműködés jegyében minden önkormányzatnak a szükséges intézkedéseket határidőben meg kell tennie.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály)