Orbán Viktor miniszterelnök 2018. november 9-én a Kossuth Rádió vendége volt, ahol többek között a magyar családpolitikáról, a Soros-egyetemről és az Európai Néppártról beszélt.

Hazánk miniszterelnöke a rádióbeszélgetésben azt mondta, hogy a Soroshoz köthető egyetem ügye az régi ügye a magyar politikának, és mióta itt vannak Magyarországon, állandó hisztériakeltés tapasztalható körülöttük. Orbán Viktor szerint egyértelmű törvények vannak Magyarországon, ezek mindenkire vonatkoznak, mindenkinek be kell tartani, és „hiába keltenek politikai hisztériát egy-egy egyetem körül, nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani.”

A családpolitika vonatkozásában kifejtette, hogy a még erősebb családpolitika történelmi összefüggésben jó az egész nemzetnek, ezen belül a fiataloknak is, akik a felmérések szerint általában családban gondolkoznak, több gyermeket szeretnének, mielőtt szembesülnének a felnőttkori anyagi nehézségekkel. Ezzel összefüggésben hozzátette, hogy olyan Magyarországot szeretne, amelyben egyetlen fiatalnak sem kell megváltoztatnia a gyermekvállalásra, családalapításra vonatkozó terveit csak azért, mert anyagi nehézségekkel találja szemben magát. Kiemelte, Magyarország európai összevetésben ezért költi már most is a legtöbbet a családok támogatására saját nemzeti össztermékéhez, vagyis gazdasági teljesítményéhez képest. Ennek a mélyén az a megfontolás is ott van, hogy Magyarországon a népesség folyamatosan csökken, és ha ez így megy tovább, akkor a magyarok el fognak fogyni – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő a műsorban az ENSZ migrációs csomagjáról megállapította, hogy azt nem szabad aláírni; azért is lépett ki Magyarország a tárgyalássorozatból, mert ez egy rossz szerződéstervezet, mely rossz az embereknek. A miniszterelnök egyértelműen kijelentette: „Világossá kell tennünk, ide ne gyertek. Menekültek jöhetnek, migránsok a jobb élet reményében nem.”

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)