2019. július 1-jei hatállyal a Kormány az agrárminiszter irányítása alá tartozó Nemzeti Földügyi Központot (NFK) hoz létre. E központi költségvetési szerv végzi majd a földek kezelését, felügyeletét, mely a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet átalakítás útján történő megszüntetésével, annak általános jogutódjaként kezdi meg tevékenységét.

Az 1150/2019. (III. 25.) Korm. határozat szerint az NFK látja el az agrárigazgatáshoz szükséges államigazgatási és a kapcsolódó állami feladatokat, valamint kezeli az agrár- és földügyi szakigazgatási rendszereket. Az új szervezet működteti a Nemzeti Földalapba tartozó vagyon-nyilvántartási rendszert, egyben gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalapba tartozó földek felett. Országos hatáskörű szervezetként feladata lesz az osztatlan közös tulajdonban álló földek megosztási eljárásával összefüggő feladatok koordinálása is.

A Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. megszűnik, melynek feladatait ugyancsak az NFK veszi át. A Budapest Főváros Kormányhivatala Mezőgazdasági, Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztálya és a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer Fejlesztési, Koordinációs és Üzemeltetési Osztálya pedig beolvad az NFK-ba.

A fenti intézkedések célja az államigazgatási szervezetrendszer működési hatékonyságának növelése, illetve a földügyi igazgatási feladatok egy kézben való összpontosítása.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)