Magyarország Kormánya április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, illetve rokkantsérülést szenvedett dolgozók emléknapjává nyilvánította a 2012. évben.

Ehhez kapcsolódóan a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatala 2019. május 2. napján a miskolci ITC székház Rákóczi termében nyílt nap keretében tartotta meg idei megemlékezését, melyen – a korábbi évek hagyományait követve – aktuális munkavédelmi és -ügyi előadásokkal hívta fel a hivatal a megjelent szakemberek figyelmét a biztonságos és jogszerű munkavégzés fontosságára, követelményeire.

Nyitóbeszédében Szabóné Bikki Ágnes, a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője a foglalkoztatók, a foglalkoztatottak és a hatóság együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, melynek közös célja a biztonságos munkavégzés.

A Munkaügyi és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztály munkatársai szakmai előadásokban a hatósági tapasztalatokról, a 2018. évben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében bekövetkezett üzemi balesetek okairól, az építőipari munkavédelmi ellenőrzések során feltárt jellemző hibákról, a munkavédelemről szóló törvény 2019. évi változásairól tájékoztatták az érdeklődőket.

A szakemberek ismertették az olyan veszélyek figyelmen kívül hagyásából adódó súlyos balesetekhez vezető tipikus munkavédelmi hiányosságokat, mint a leesés és az áramütés; ezekkel kapcsolatban általános tanulságként volt megállapítható, hogy a szerencsétlenségeket már kis odafigyeléssel is el lehetett volna kerülni. Bemutatták azt is, hogy a munkabalesetek bekövetkezéséhez munkaügyi szabálytalanságok elkövetése is hozzájárulhat.

Az előadások rávilágítottak arra is, hogy a hatósági ellenőrzések legfontosabb célja a további jogsértések megelőzése, melynek következetes érvényesítése a munkavállalók testi épségének, egészségének a védelméhez, utóbbiak folytán pedig a foglalkoztatás és a nemzetgazdaság erősítéséhez is fontos támogatást nyújt.

A rendezvény a munkavédelem és a munkaügy témaköreivel kapcsolatban a hallgatóságban felmerült kérdések megválaszolásával zárult.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)