Felavatták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK), félmilliárd forintos saját forrásból felújított épületét. az eseményen elhangzott: a megye gazdasága jó állapotban van, a helyi cégek jól teljesítenek.

Az 538 millió forintos beruházás költségeit a kamara maga állta, ehhez pedig az elmúlt 25 év jó gazdálkodása, vállalati aktivitása kellett – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarára (BOKIK) elnöke. Bihall Tamás hozzátette: az épület tehát az erőt és a megye vállalatai közötti összetartozást is jelképezi.

Az elsősorban a jármű- és vegyiparra épülő megyei gazdaság „jó állapotban van”, bár mélyről indult, de ma már az országos rangsor középmezőnyébe tartozik, hangsúlyozta Bihall Tamás. Az elnök szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Miskolc komoly teljesítményt, előrelépést mutathat fel, ami miatt magabiztosan tekinthetnek a jövőbe.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke méltatta a megyei szervezet tevékenységét és vezetését, kiemelve egyúttal a kiváló és jól működő üzleti közösség erejét is.  Miskolc és ez a közösség szépen felépítette önmagát – hangsúlyozta az országos elnök.

Megfelelőnek nevezte a kormány és a kamarák együttműködését Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, aki szintén gratulált a BOKIK teljesítményéhez, majd néhány mutatóval támasztotta alá a magyar gazdaság teljesítőképességét: a GDP növekedése például 5,1 százalékkal nőtt tavaly a KSH adatai szerint, ez a növekedés eddig idén is kitartott; ugyanakkor 70 százalék alá csökkent az államadósság, az infláció pedig 3 százalék körüli.

Demeter Ervin kormánymegbízott elmondta, hogy a kamarák kiegyensúlyozott kapcsolattartással és közvetítéssel tudnak a gazdaság számára hasznos és eredményes szereplők lenni. Kiemelte, 2012 óta partnerként, együttműködési megállapodás keretei között, együttes erővel igyekeznek élénkíteni a megye gazdaságát.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke pedig a TOP-projektekben, vagy éppen a duális képzésben meglévő kamarai együttműködést hangsúlyozta.

A gazdaság hátországát, a vállalkozásokat képviselő BOKIK lépést tart a korral, a székházuk felújításával pedig Miskolcot is gazdagítják - ezzel kezdte beszédét a várost képviselő jegyző. Alakszai Zoltán kiemelte: a helyi vállalkozásoknak és vállalkozóknak is köszönhetően Miskolc „a dinamikus fejlődés útján indult el”, és gazdasági teljesítménye alapján lépésről lépésre hódította vissza a helyét az ország nagyvárosai között a versenyképességi ranglistán.

A legmodernebb technológiák meghonosítását céloztuk meg; segítettük a kiszámíthatóan működő helyi vállalkozások megerősödését, új, megbízható nagyvállalatokat csábítottunk ide – így összegezte a gazdasági fellendülés okait a jegyző, aki az oktatás fontosságát, a szakképzés megújítását is kiemelte.

A köszöntőket követően emléklapokat adtak át, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték az új székházat.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)