A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kedden, a Művészetek Házában tartotta ünnepi megemlékezését a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákjaival és pedagógusaival.

Demeter Ervin, megyénk kormánymegbízottja megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva: „szimbolikusan a legnehezebb sorsú nemzetrészünkkel, a kárpátaljai magyarsággal együtt emlékezünk.”

A kormánymegbízott rámutatott arra, hogy 1956 történetének szerves része, hogy a kárpátaljai magyarság döntő többsége együttérzett a magyarországi forradalmárokkal. Az anyaországi forradalom és szabadságharc az itt élő magyarok számára is a kommunista diktatúrával való szembenállás, a szabadság mellett való kiállás jelképe volt. Ekkor, több kárpátaljai magyar próbált átszökni a határon, hogy segítsen a forradalmároknak, aminek az eredménye szigorú büntetés lett.

1956 hősei beverték az első szöget a kommunizmus koporsójába. A rendszer akkor dőlt össze, bár a hatalmuk még egy ideig megmaradt. 1956 októbere után már nem lehetett úgy folytatni a szovjet típusú elnyomást, mint a magyar forradalom előtt. Ez a szabadságharc fordulatot hozott az elnyomó diktatúra megítélésében és alapvetően meghatározta a későbbi békés átmenet alakulását is.

Köszönettel és hálával tartozunk ’56 hőseinek, hazaszeretetükért, tiszta, áldozatos küzdelmükért, amivel kivívták az 1956-os forradalom és szabadságharc győzelmét. ’56 öröksége erkölcsi, politikai és átfogó nemzeti örökségünk, olyan szellemi és erkölcsi tőkéje a magyar nemzetnek, amelynek be kell vonulnia a nemzeti mitológiába, oda, ahonnan mindig, a legnehezebb időkben is erőt meríthetünk – zárta köszöntőjét Demeter Ervin.

Szabó Árpád, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy 56 októbere két fontos üzenetet hordoz: azt, hogy „a megcsonkított Magyarország a totális diktatúra szorításában össze tudta szedni az erőt ahhoz, hogy kiegyenesítse a gerincét, felemelje a fejét, és szembeforduljon a világ leghatalmasabb zsarnokával.” A magyarság bebizonyította, hogy szabadság, méltóság nélkül nem akar élni, hogy a félelemnél erősebb a rend és az igazság iránti vágya.

A másik üzenet talán még fontosabb a mai fiatalság számára: az összetartozás érzése, minden ember a testvérének érezte a másikat, és Dávid legyőzte Góliátot. Ma már tudjuk, hogy 56 hőseinek, mártírjainak áldozata nem volt hiábavaló, a magyar nemzet forradalma kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelemben. A változás, ha akkor még láthatatlanul is, de elkezdődött – hangsúlyozta az igazgató.

Az ünnepi beszédeket követően a 8kor Színház társulatának ünnepi megemlékezését és a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 10. évfolyamos diákjainak előadását láthatták a résztvevők.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet)