Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott kezdeményezésére 2017. december 5-én második alkalommal rendezték meg a jótékonysági Nagy Decemberi Borárverést.

Az idei árverés is nemes célokat szolgált; ezúttal a huszonöt éve működő Miskolci Autista Alapítvány részesült támogatásban a nemes lelkű adakozók jóvoltából. Mintegy kétmillió forint gyűlt össze, amit az alapítvány által fenntartott intézmény fűtési rendszerének korszerűsítésére fordítanak.

„Kettős volt a célom, amikor kitaláltam ezt a borárverést még tavaly. A legeslegfontosabb az volt, hogy segíthessünk, és jó helyen tegyük azt. Másodsorban pedig az sem mellékes, hogy a borkultúra nagyobb teret nyerjen mind a hétköznapjainkban, mind az ünnepeinken. Ráadásul egy igazi árverés a licitálás nyüzsgésével egy igazán érdekes, izgalmas és egyben ünnepélyes esemény is. Ilyenkor, a várakozás, az advent idején. Szeretném, ha a Nagy Decemberi Borárverés egy hagyományos eseménnyé válhatna, ahol a borbarátok találkozhatnak, és nem utolsósorban ritka és érdekes borokra tehetnek szert. Magam is bortermelő és -gyűjtő lévén jól tudom, hogy minden ilyen esemény új híveket is szerezhet a borkultúra világának” – mondta Demeter Ervin kormánymegbízott.

A Miskolci Autista Alapítványt 1992-ben a Miskolcon és környékén autizmussal élő fiatalok szülei hozták létre, hogy egy speciális otthon létrehozásával az addig csak sodródó érintettek számára elhelyezést, teljes körű ellátást, szolgáltatást, képzési és foglalkoztatási lehetőséget nyújtsanak. „Az alapítvány most ünnepli negyedszázados fennállását, és ma már nagyon kiterjedt szolgáltatást tudunk nyújtani az autistáknak. Nagyon hálásak vagyunk a felajánlott összegért, amiből intézményünk fűtési rendszerét szeretnénk korszerűsíteni” – nyilatkozta Szalkainé Haraszti Krisztina a Miskolci Autista Alapítvány képviseletében.

Pallagi Ferenc, a Bors főszerkesztője – civilben mádi bortermelő – vezetésével 37 tételben száznál több palacknyi bor „került kalapács alá”. Legmagasabb áron a Mádi Kör borválogatása, valamint két palack Toscanában termett bor kelt el 150, illetve 120 ezer forintért. Ugyancsak magas áron kelt el egy palack 1959-es évjáratú Tokaji Aszú, amelyért 100 ezer forintot fizettek. Az árverésen különösen értékes borok keltek el egyrészt a kormánymegbízott személyes felajánlásaként saját gyűjteményéből, másrészt további támogatóktól. A mádi adományozókhoz az idén ugyanis felajánlásaikkal mások is csatlakoztak: dr. Hajdú László és dr. Barkóczi István.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet)