Megyei hulladékgazdálkodási integráció megvalósításáról tartottak fórumot tegnap a Kormányhivatalban. A szakmai rendezvényen a megyei településeinek polgármesterei és jegyzői kaptak meghívást, akik első kézből kaphattak felvilágosítást a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításáról

A hulladékgazdálkodás átalakítás révén több fejlesztés valósulhat meg a megyében, és egy új, szelektív válogatómű is épül, a borsodi megyeszékhelyen. Szabó Zsolta kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár azt mondta: a hulladékgazdálkodás átszervezésével a kormány célja, hogy az országban mindenhol azonos szakmai és ellátási színvonalat kapjon mindenki.

Új lehetőségek nyílnak meg, mind a hulladéktárolók területén, mint a hulladék elszállító eszközökkel kapcsolatban. Az idei esztendőben elfogadott fejlesztési program szerint nyolc milliárd forintot kap megyénk - mondta Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja.

Miskolc környékén egy szelektív válogatóművet kell létesíteni, - hangsúlyozta Weingartner Balázs, a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az államtitkár arról beszélt, hogy a kormány egyértelmű célja az ország területén azonos szakmai-és ellátási színvonal biztosítása valamennyi magyar állampolgár számára, valamint a közszolgáltatás működőképességének a megtartása.

Szabó Zsolt elmondta, az anyagok újrahasznosítása is nagyon fontos, hiszen ez munkahelyeket teremt és többletbevételt jelent. Majd hangsúlyozta, hogy bízik benne, hogy a ciklus végére, 2020-ra a legfejlettebb hulladékgazdálkodás az országban, Borsod-Abaúj-Zemplénben megyében lesz.

(Kormánymegbízotti Kabinet)