Az áprilisi „Nemzeti Rákellenes Nap”, valamint a májusi „Nemdohányzók Világnapja” alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya „Füst-öl!” címmel dohányzás prevenciós pályázatot hirdet a megye általános iskoláinak első évfolyamai számára.

A pályázat célja, a gyermekek körében a passzív dohányzás megelőzése, továbbá hogy már egészen korai életkorban kialakítsuk a dohányzást elutasító magatartást, valamint hogy a gyermekek segítségével a dohányzó iskolai dolgozók és szülők között előmozdítsuk a füstmentes élet választását. A pályázat feltételei:

- Az első osztályosokkal kapcsolatba kerülő iskolai dolgozók (tanítók, takarító és konyhai személyzet, portás, stb) több mint fele vállalja, hogy 4 hétig nem gyújt rá, 2017. május 1. és május 28. között.

- A dohányzó szülők legalább 10%-a vállalja a füstmentességet 2017. május 1. és május 28. között.

- Elhatározásukat megerősítik aláírásukkal.

A gyermekek feladata a nem dohányzás ellenőrzése az iskolában a dolgozók, és otthon a szüleik körében, valamint az eredmények napi rendszeres dokumentálása az ehhez készített naptárban, mely a résztvevőknek a jelentkezést követően kerül megküldésre. A

pályázat jelentkezési határideje: 2017. április 25. A jelentkezési lap, és részletes információ kérhető az [[[UPhNAZBfOK8NTYmm3YrZWdlc3pzZWdmZWpsZXN6dGVzQGJvcnNvZC5nb3YuaHU=]]] címen.

(Népegészségügyi Főosztály (Fotó: illusztráció))