A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakaszában, december 1. és 13. között 2125 létesítményt és 10074 terméket ellenőriztek a szakemberek – számolt be a részeredményekről Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

A tavalyi év hasonló időszakához képest kevesebb volt a szankció, fele annyi figyelmeztetés történt, a bírságok száma a háromnegyedére, az összegük pedig a felére csökkent.

Az említett időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok szakemberei az ellenőrzött hazai és külföldi élelmiszertételek 3,8%-át vonták ki a forgalomból, országosan csaknem 16 000 kg mennyiségben. Kiemelten figyeltek a hús- és haltermékekre, az édesipari készítményekre, a borokra és a pezsgőkre, továbbá a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre. A feltárt szabálytalanságok miatt eddig 21 alkalommal figyelmeztetést, 62 esetben pedig bírságot szabtak ki, összesen 6,4 millió Ft értékben. Az ellenőrök leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat állapítottak meg, ugyanakkor csökkentek a higiéniai feltételeket érintő kifogások.

A karácsonyi vásárokon, rendezvényeken tartott ellenőrzések tapasztalatairól Zsigó Róbert elmondta: jellemző volt a nyomon követéshez szükséges dokumentumok, valamint a termékek megfelelő jelölésének hiánya, az élelmiszereket nem óvták megfelelően a szennyeződésektől, és több esetben bizonyult tájékozatlannak a személyzet.

Zsigó Róbert államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a vásárlók is segíthetik a szakemberek munkáját azzal, hogy amennyiben élelmiszerbiztonsági problémát észlelnek, azt bejelenthetik a NÉBIH zöld számán (80/263-244), vagy a hatóság által bevezetett mobil alkalmazáson, a NÉBIH Navigátoron keresztül.

(Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztály (Kép: illusztráció))