Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) miskolci konferenciáján.

A szakmai rendezvény központi témája a közpénzekkel és közvagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzése volt. Az érdeklődőket Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja köszöntötte, majd elmondta: ez a rendezvény nemcsak a tartalma miatt kiemelkedő a Miskolci Egyetem életében, hanem azért is, mert intézményünk első alkalommal adhatott otthont ennek a rendezvénynek.

Első előadó Domokos László volt, aki beszélt a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületéről, amelynek tagjai az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Magyar Államkincstár munkatársai közül kerülnek ki. Alapvetően az ellenőrök világának kívánunk egy szakmai és emberi, tehát közösségi környezetet teremteni, másrészt pedig szeretnénk, ha a lakosság számíthatna arra a tudásra, aktivitásra és logisztikai háttérre, amelyet a négy nagy alapító szervezet helyi megfelelői tudnak nyújtani – mondta az ÁSZ és egyben az MPGE elnöke.

Domokos László beszélt az úgynevezett három védelmi vonalról: az ÁSZ küldetéséről és feladatairól, a meghatározó eredményekről, az együttműködésekről és a társadalmi felelősségvállalásról.

A konferencián együttműködési megállapodást írt alá Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja és Domokos László, az ÁSZ és az MPGE elnöke. A partnerségi szerződés célja, hogy a lakosság (köz)pénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, valamint ezzel párhuzamosan a (köz)pénzügyekkel kapcsolatos attitűdök és magatartásformák fejlődése is megvalósuljon. Az ÁSZ tájékoztató anyagai, az online és közösségi médiaplatformokon megtekinthető animációs kisfilmjei a kormányhivatalok ügyféltereiben – elsőként Miskolcon – is elérhetőek lesznek. Az Állami Számvevőszék a következő hónapokban további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést.

A konferencián előadást tartott még Kocziszky György, a Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Karának egyetemi tanára, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, Veresné Somosi Marianna, a Gazdaságtudományi Kar dékánja, valamint Zsolnai Gabriella, a Magyar Államkincstár B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságának igazgatója.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)