Idén 20 éves a gyermekvédelmi törvény.

Ebből az alkalomból az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Regionális Gyermekvédelmi Konferenciát rendezett Miskolctapolcán 2017. szeptember 25-én, amelyet Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott nyitott meg.

„Mindennek alapja a gyermek. Azért kell ennünk, hogy a testet fenntartsuk a gyermek javára. Azért kell a föld összes problémáiban részt venni, hogy a létet kedvezővé tegyük a gyermek számára. Az élet alap-problémája tehát a gyermek: ahogy a növény csak azért él, hogy magvakat hozzon". Móricz Zsigmond szavaival kezdte megnyitó beszédét Demeter Ervin kormánymegbízott. „Minden elhagyott gyermeknek joga van arra, hogy az állam felnevelje, az államnak pedig ez kötelessége” – a kormánymegbízott a 116 éve született, első gyermekvédelmi törvényt idézte, mely az első egységes szerkezetbe foglalt törvény volt e tárgyban, és az Állami Gyermekvédelem Alaptörvénye nevet viselte. A gyermekvédelem minden gyermekre és ifjúra kiterjedő gondoskodás; pedagógiai, pszichológiai, szociális, egészségügyi és jogi, hatósági tennivalók összessége, amelynek a gyermek áll a fókuszában – emelte ki a kormánymegbízott. A szeretet és az érzelmi biztonság, a megismerés és a tudás szükséglete ugyanolyan fontos szerepet játszanak egy gyermek életében, mint a biológiai szükségletek. Az államnak, az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek és a magánszemélyeknek is rendkívüli szerepük van ezen a területen a felelősségteljes feladatellátásban – zárta beszédét Demeter Ervin.

A konferencián előadások hangzottak el különböző, a gyermekvédelmet érintő témákban: a gyermekjóléti alapellátásról, a gyermekvédelmi szakellátásról, a gyámügyi igazgatásról, a fiatalkorú bűnelkövetésről, valamint a gyermekek esélyteremtése érdekében végzett szolgáltatásokról. Az előadásokat szakemberek közreműködésével pódiumbeszélgetés követte.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet)