Pozitívan értékelték a 2016-os esztendőt a város és a megye vezetői tegnap, és a BOKIK a kormányhivatal által rendezett újév köszöntőn. A megye kormánymegbízottja, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, valamint a város polgármestere a bizakodással tekintenek az előttünk álló esztendőre.

Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja köszöntőjében beszélt a hivatalt érintő szervezeti változásokról. Hangsúlyozta, hogy a feladatok egy jelentős része átkerült a járási hivatalokba. Az ügyfelek csak annyit érezhetnek ebből, hogy még közelebb került hozzájuk az ügyintézés.

A kormánymegbízott beszélt a megye javuló foglalkoztatási mutatóiról is, melyek az elkövetkezendő időszak beruházásaival további nagy lendületet vehetnek. Példaként említette a mintegy 150 milliárd forintos M30-as autópálya-fejlesztést. Nem feledkezhetünk meg arról sem – folytatta Demeter Ervin –, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) a megye részesedett a legnagyobb összeggel, Miskolccal együtt 120 milliárdos nagyságrendű forrás jut majd a fejlesztésekre. Mindezek jól mutatják, hogy óriási lehetőségek előtt állunk, melyek mindannyiunk javát fogják szolgálni, ezért legjobb tudásunk szerint kell feladatainkat megoldanunk. – mondta a megyei kormánymegbízott.

A megye jó gazdasági évet zárt, gyakorlatilag minden mutatóban erősödött – hangsúlyozta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke. Bihall Tamás hozzátette, az egy főre jutó ipari termelés tekintetében például az első három megye között van Borsod-Abaúj-Zemplén.

A megye gazdaságának növekedése folytatódni fog 2017-ben is vetítette előre. Az év legnagyobb kihívásának a szakemberhiány megfelelő kezelését jelölte meg. A felnőttképzés megújítása az idei év egyik fontos feladata lesz, de elengedhetetlen a közmunkaprogramok áttekintése is – mutatott rá a BOKIK elnöke. Köszöntője végén igen eredményesnek értékelte a kormányhivatallal és a megyei jogú várossal történő együttműködést.

2016 korszakváltó év volt a város életében, jellemezte az elmúlt évet dr. Kriza Ákos. Miskolc végképp maga mögött hagyta a leszakadó település stigmáját, és most már a legfejlettebb megyei jogú városok közé tartozik. Ezt a tényt nagyon sok mutató is alátámasztja. Eddig a munkahelyek számának növelését jelölték meg a miskolciak a legfőbb problémának, most már azonban a magasabb bérek kerültek az első helyre.

A városvezető szólt a folytatódó fejlesztésekről is, így megemlítette a Diósgyőri stadion rekonstrukcióját, a Selyemréti Strandfürdő fejlesztését, a Miskolctapolcai Strandfürdő második ütemének építését, a Diósgyőri vár bővítését, továbbá a teljes várost lefedő kamerarendszer kialakítását. Gyarapodást és biztonságot ígérek minden miskolcinak! – zárta szavait a polgármester.

(Kormánymegbízotti Kabinet (Fotó: Kiss Viktor), www.minap.hu)