A kormányhivatal felhívja tulajdonosok figyelmét a parlagfűvel fertőzött területek mentesítésére az allergiás megbetegedések elkerülése érdekében, különös tekintettel arra, hogy a törvényileg előírt védekezési kötelezettség idéntől egész évre kiterjed.

A gyomnövény elleni védekezés fő célja a parlagfű virágzásának és magképzésének megakadályozása, ugyanis a növény pollenje allergiás megbetegedést okozhat, a nyár közeledtével egyre több panaszt és kellemetlenséget okoz a pollen koncentrációjának növekedése az allergiában szenvedőknek.

A gyom irtása, a földterületek parlagfű-mentesítése ezért is törvényileg előírt kötelezettség. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal ezúton is szeretné felhívni az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét arra, hogy a vonatkozó jogszabályból törölték a június 30. napjára vonatkozó határidőt, ami azt jelenti, hogy az idei évtől a kötelezettség egész évre vonatkozik.

A parlagfű kelésének és fejlődésének különösen kedvezett az elmúlt időszak csapadékos időjárása, így célszerű a védekezést minél hamarabb megkezdeni.

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik külterületi és belterületi ingatlanok vonatkozásában, illetve mezőgazdasági növényekkel hasznosított termőföldekre, utak menti területekre, belterületi kiskertekre, közterületekre, és építési területekre is.

A védekezési kötelezettség betartását a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a kormányhivatal illetékes szakemberei, belterületen az önkormányzatok és a kormányhivatalok munkatársai ellenőrzik. Amennyiben a földhasználó nem tesz eleget parlagfű-mentesítési és védekezési kötelezettségének, akkor a kormányhivatal közérdekű védekezést rendel el, melynek költségeit az ingatlan tulajdonosának vagy földhasználójának kell megfizetnie. Emellett minden esetben növényvédelmi bírság kerül kiszabásra, melynek mértéke függ a fertőzött terület nagyságától és a parlagfű felületi borítottságától. A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

A parlagfű pollenhelyzetről való tájékozódáshoz a legmegbízhatóbb forrás a http://oki.antsz.hu/ oldalon található hivatalos pollenjelentés, amelyet az Országos Közegészségügyi Intézet a parlagfű szezonban naponta frissít.

Amennyiben bárki parlagfűvel fertőzött területet észlel, a https://pbr.nebih.gov.hu honlapon a Parlagfű Bejelentő Rendszeren (PBR) keresztül jelezheti.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)