Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára és Demeter Ervin kormánymegbízott részvételével emlékeztek meg a 99 évvel ezelőtti eseményekre Sárospatakon.

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon. A Sárospataki Járási Hivatal dísztermében a helyi és szomszédos településekről is érkeztek, hogy felidézzék hazánk egyik legnagyobb tragédiáját, a trianoni békeszerződést.

A megjelenteket dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Demeter Ervin kormánymegbízott, valamint Aros János, Sárospatak polgármestere köszöntötte.

Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár elmondta: a nyelv, amely történetet is mesél, összefog minket, és határokon túl is azt eredményezi, hogy minden viszontagság ellenére egy közösséghez tartozunk.

A magyar országgyűlés legitimációja az egész magyar nemzetből ered, ez pedig felelősséget jelent minden magyar kormányzati szereplő számára, hogy biztosítsa a magyarok jogait és lehetőségeit szerte a nagyvilágban – hangsúlyozta Tuzson Bence. Felelősséget vállalunk minden magyarért, és minden magyarnak, éljen bárhol is a világon, lehetősége és oka van büszkének lenni a magyarságára – egészítette ki. Az államtitkár szólt arról, hogy nemcsak nemzetként lett erős a magyar a 21. században, hanem társadalmilag és gazdaságilag is.

A nemzet, akárcsak a történelem kis mozaikokból áll össze: egyénekből, családokból, társadalmi közösségekből – fogalmazott Tuzson Bence. A közösségeknek pedig meg kell becsülniük saját egyéni történeteiket, hiszen ezeken keresztül mutatkozik meg egy város, megye vagy ország történelme – fűzte hozzá.

A megemlékezést – a történelmi egyházak közreműködésével – koszorúzás követte a Wass Albert parkban található emlékkőnél.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)